Otrava cuketou. Fakt se máme bát?

Cukety z vlastní zahrádky. Z archivu autora.

Taky na vás občas z médií vyskočí titulek s vykřičníkem, který říká, že došlo k vážné otravě cuketou? Nebo ještě lépe, že se někde objevila „cuketa zabiják“? Popravdě, v zahradě pod horou pěstujeme cukety dlouhé roky a nikdy se nás žádné z nich „nepokusila“ otrávit.

Tím samozřejmě neříkám, že otravy cuketou neexistují, ale „normální“ cuketa jedovatá není – a jedovatou cuketu poznáte na první dobrou. Stačí ji ochutnat – a když je hořká (jakože opravdu hořká, stejně jako dovedou být hořké okurky nebo hřib žlučník), letí automaticky na kompost. Hořkou chuť takové cuketě dává steroid kukurbitacin, který při pozření způsobuje otravu.

Ono je téma „otrava cuketou“ vlastně docela zajímavé – pojďme se ponořit do „kukurbitacinové problematiky“ trochu hlouběji. Aspoň uvidíte, že se není moc čeho bát.

Proč vlastně dochází k otravě cuketou?

Cukety patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), kam spadají i další druhy jako okurky, dýně či melouny. Všechny tyto rostliny přirozeně produkují látky zvané kukurbitaciny, které jsou hořké a toxické. U divokých druhů slouží kukurbitaciny jako obrana proti škůdcům, ale u vyšlechtěných odrůd, které se běžně pěstují na zahradách, by tato vlastnost měla být eliminována. Někdy se ale stane, že se i kulturní cukety na vašem záhonu „zblázní“ a začnou vyrábět kukurbitacin takříkající ve velkém. Nejčastější příčiny?

  1. Cukety na záhonu jsou ve stresu: Když jsou rostliny vystaveny nepříznivým podmínkám, jako jsou vysoké teploty, sucho nebo náhlé změny počasí, mohou začít produkovat více kukurbitacinů. Hlavně sucho, co jsme vypozorovali, je problém – kvůli němu hořknou cukety (a jsou nepoživatelné) asi nejvíc.
  2. Křížení s divokými druhy: Pokud se jedlá cuketa zkříží s divokými druhy tykvovitých (např. okrasnými dýněmi), může dojít k produkci hořkých kukurbitaciny). Ale tohle bych asi nepovažoval za častý případ, nám se cukety za celé dlouhé roky s okrasnou tykví nikdy nezkřížily. Ale stát se to asi může.

Jak poznat otravu cuketou?

Příznaky otravy cuketou jsou snadno rozeznatelné, jen je někdy problém identifikovat cuketu jako příčinu. Je spousta dalších podobných otrav. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Nevolnost a zvracení: Po požití cukety obsahující vysoké množství kukurbitacinů se mohou objevit silné zažívací problémy, jako jsou nevolnost, zvracení a průjem.
  • Bolesti břicha a křeče: Dalšími možnými příznaky jsou silné bolesti žaludku a břicha.
Cukety z vlastní zahrádky + dýně. Z archivu autora.

Jak předejít otravě cuketou?

  1. Předtím, než cuketu začnete vařit nebo konzumovat, zkuste malý kousek syrové cukety. Pokud chutná hořce, ihned ji vyhoďte. Hořká chuť je jasným signálem přítomnosti kukurbitacinů a hořkost je zároveň klíčovým varovným signálem – jakmile ji ucítíte, cuketu nejezte.
  2. Udržujte své rostliny ve zdravém stavu tím, že je budete pravidelně zalévat a chránit před stresem, jako je sucho, extrémní teploty nebo nedostatek živin. Zdravé rostliny mají menší tendenci k produkci kukurbitacinů.

Co dělat, pokud máte podezření na otravu?

Pokud po konzumaci cukety zaznamenáte hořkou chuť nebo začnete pociťovat příznaky otravy, okamžitě přestaňte jíst. V případě závažných příznaků, jako je silné zvracení nebo bolesti břicha, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *