Vysadili jsme nový záhon jahod. Jakou jsme vybrali odrůdu?

Jahody, které jsme sklízeli v předchozích letech. Z archivu autora.

Když nejsou v zahradě jahody, chybí jí hodně – jahody jsou prostě… výjimečné. A úplně jiné než ty, které si přinesete z obchodu. Domácí jahody bývají sladší, aromatičtější a čerstvé, protože je sklízíte v ideální zralosti. Jahody obecně jsou bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu a antioxidanty obsažené v jahodách podporují imunitní systém a bojují proti volným radikálům.

Na rozdíl od některých jiných druhů ovoce, jako jsou jablka, švestky nebo třeba hrušky, které potřebují několik let, než začnou plodit, jahody obvykle plodí již v prvním roce po výsadbě – jejich chuť si tak dopřejete relativně brzy. A konečně, jahody jsou relativně nenáročné na pěstování a mohou růst téměř všude. Lze je pěstovat nejen v záhonech, ale také v nádobách. A právě u pěstování se pojďme zastavit.

Přesněji u toho momentu, kdy vybíráme novou sadbu

Které jahody budou pro moji zahradu ty nejvhodnější? A která odrůda nejlépe vyhoví klimatickým a půdním podmínkám v místě, kde je chci pěstovat? A budu je jíst převážně čerstvé nebo chci jahody kompotovat, zamražovat nebo z nich dělat marmeládu?

V zahradě pod horou se pěstovaly jahody vždycky – otec si sám z odnoží pěstoval další a další sadbu, odrůda byla v osmdesátých letech a vlastně i v letech a desetiletích dalších na jahodišti jediná – Senga Sengana. Sklizeň byla dlouhé roky velká, jahody šťavnaté a sladké – mimochodem, věděli jste, že jahody Senga Sengana byly první, které byly vyšlechtěny pro zamražování?

Senga Sengany byly v zahradě pod horou dlouho synonymem slova jahody. Postupně se ale začala díky vegetativnímu množení objevovat jejich nižší odolnost proti plísni a hnilobě, nově zakoupená sadba (v roce 2016) už nebyla zdaleka taková, jako byla Sengana z osmdesátek. Postupně jsme zkusili několik dalších odrůd, spokojeni jsme moc nebyli – přeci jenom, jsme kolem 500 metrů nad mořem a stále častěji nám úrodu ničí pozdní jarní mrazy – úmyslně píšu mrazy, ne mrazíky.

Letos (podzim 2024) jsme udělali jahodový konkurz a vítěze jsme v počtu 25 ks vysadili na vyvýšený záhon, kde jahodám na plném slunci dělá společnost fíkovník.

Část nově vysázených jahod – podzim 2024. Z archivu autora.

Z jakých odrůd jahod jsme vybírali a kdo se stal vítězem?

Do výběru jsme zařadili odrůdy, které jsou odolné vůči chladnějším podmínkám, mají dobrou mrazuvzdornost, jsou odolné proti nejčastějším chorobám jahodníku a mají nadprůměrnou plodnost a jejich plody jsou vhodné na všechny druhy zpracování – od marmelád po zamražení:

  1. Senga Sengana – zařadili jsme ji z nostalgie, ale úplně jsme s ní nepočítali. Poslední výsadba této odrůdy se nám totiž neosvědčila.
  2. Korona – velmi oblíbená odrůda s většími plody, která dobře snáší chladnější počasí. Hodí se do oblastí s delšími zimami, kde potřebujete spolehlivou sklizeň. Měli jsme již dříve, patřila mezi favority.
  3. Honeoye – velmi raná odrůda, která je odolná proti mrazům a má poměrně velké plody. Tato odrůda je vhodná pro pěstování v chladnějších oblastech, protože dobře prospívá i při nižších teplotách. Zatím nemáme zkušenost.
  4. Elsanta – velmi populární jahodník. Elsanta má velké plody a je odolná proti plísním. Je méně náročná na teplo a dobře zvládá i chladnější podmínky vyšších poloh.
  5. Polka – středně raná odrůda je známá svou mrazuvzdorností a stabilním výnosem i v méně příznivých podmínkách. Má sladké a aromatické plody.
  6. Dukát – odrůda, která se osvědčila svou odolností vůči mrazu a je vhodná pro pěstování v drsnějších podmínkách. Dukát jsme nakonec prohlásili po náročném výběru za vítěze. 😉

Proč jsme vybrali právě odrůdu Dukát?

Rozhodly tyto jeho vlastnosti:

  1. Mrazuvzdornost: Dukát je známý svou odolností proti mrazům, což je pro vyšší polohy velmi důležité. Díky této vlastnosti je méně náchylný k poškození během chladnějších jarních nocí.
  2. Vysoká výnosnost: Jedná se o výnosnou odrůdu, která produkuje středně velké až větší plody s dobrým sladkým aroma. Plody jsou šťavnaté a chuťově vynikající, což z ní činí oblíbenou volbu pro čerstvou konzumaci i zpracování.
  3. Ranost: Dukát je středně raná odrůda, takže plodí poměrně brzy, což je výhodné v oblastech, kde léto není příliš dlouhé.
  4. Odolnost vůči chorobám: Dukát je relativně odolný vůči běžným chorobám jahod, jako je plíseň šedá nebo červená skvrnitost listů, což snižuje nároky na ochranu rostlin.

Pokud i vy hledáte jahody pro vyšší polohy a chcete odrůdu, která kombinuje odolnost s dobrou chutí a výnosem, Dukát je rozhodně dobrá volba. Hned příští léto uvidíme, do jaké míry se naše očekávání splní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *