Lískové oříšky. Velká sklizeň po několika letech

Naše lískové oříšky. Usušené a připravené k uskladnění. Z archivu autora.

Lískové oříšky pěstujeme snad tolik let, kolik let zahradničíme – na horní zahradě jsem je vysadil podél plotu snad před 30 lety, možná i dřív. Do dnešních dnů vydržely z asi 15 keřů čtyři – dva v rohu zahrady, dva jsme přesadili do zahrady dolní, kde pod nimi máme kompost a vermikompost. Keře jsou to mimořádné – na výšku mají dobrých 8 metrů, v průměru mají kolem metrů pěti. Prořezané nejsou, rostou si takříkajíc „nadivoko“.

Plodnost? Na začátku nějaká byla, pak jsem odešel za prací do Prahy a když jsem se po nějakých 15 letech vrátil na jih Čech a zahrada v Předboři se mi stala místem pro moje zahrádkářské angažmá, sklidili jsme každý rok vždy jen pár hrstí lískových ořechů. Vždycky to vypadalo, že oříšky budou, nakonec je odnesly veverky, které bydlí v zahradě nad naší chalupou.

Loupání chce trochu trpělivosti… ale jde to. Z archivu autora.

Letos je neodnesly. Proč netušíme, jsme za to ale moc rádi – hlavně u těch keřů z horní zahrady, kde rostou lísky velkoplodé. Zatím jsme (do 12. září) sklidili cca 10 kg (hmotnost vyloupaných a usušených jader bez skořápky), je to vůbec první naše oříšková sklizeň, která stojí za řeč. Mimochodem, jarní mrazy nám letos kompletně spálily úrodu ořechů vlašských, oříšky lískové se tak budou hodit dvojnásob.

Jak na sklizeň lískových oříšků?

Návodů se dá na internetu najít dost a dost – někdo doporučuje trhat vizuelně zralé ořechy (mají ohnědlou „objímku“, ve které jsou usazeny), menšími keři se nechá zatřást (a zralé oříšky z „objímek“ vypadnou sami), osvědčený způsob je pod keři uklidit, posekat a nechat zralé lískové oříšky spadnout působením gravitační síly.

My jsme zvolili třetí způsob – jednou za dva dny zajedeme na zahradu, posbíráme spadané oříšky (vždy pár kilogramů jich pod keři leží)… a takto pořád dokola. Zatím trvá sklizeň tři týdny (od konce srpna) a zatím to vypadá, že má stále padat co.

Ze stromu lískové oříšky netrháme, hrozí riziko, že jich spousta bude nezralých a nebudou chutnat (ani po usušení). Jak se takový nezralý oříšek pozná? Nejde ze svojí „objímky“ vyloupnout – objímka je zelená, syrová a oříšek v ní pevně drží. Mimochodem, pokud je „objímka“ už zaschlá a na oříšku stejně pevně drží – takový oříšek je na 99 % prázdný.

Podobných košíků už jsme letos sklidili několik. Z archivu autora.

Jak lískové oříšky usušit a uskladnit na zimu?

Lískáče se dají usušit ve skořápce i bez ní – my zvolili způsob druhý, protože oříšky používáme poměrně dost… do snídaňových vloček, ve vegetariánských receptech atd. Na louskání používáme běžný louskáček (je na jedné fotek), jde to docela rychle.

Oříšky sušíme v sušičce na ovoce – v jedné vrstvě, při teplotě cca 55 stupňů, časově to vyjde na 6-8 hodin. Dalších pár hodin necháme oříšky odpočinout, aby odešla poslední vlhkost. Jestli by šlo lískové oříšky sušit při vyšší teplotě? Asi ano, ale čím vyšší teplota, tím zničíte víc vitamínů a zdraví prospěšných látek. A jaki poznat, že jsou oříšky dost usušené? Chutnají stejně jako oříšky kupované – to je asi nejsnazší způsob. A jsou křupavé a jakoby šustí.

Po usušení dáváme jádra lískových oříšků do uzavíratelných nádob (viz fotografie) a průběžně spotřebujeme. Stejně jako to děláme s vlašáky. Pokud nám je tedy nespálí jarní mrazy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *