Vyrobit lojové muffiny je snadné a levné

Na každé správné zahradě musí být v zimě krmítko. A kdo chce dopřát ptáčkům v zimě víc, dopřeje jim kupované lojové koule. A ten, kdo jim chce dopřát nejvíc, ten pro ně vyrobí lojové koule sám.

Nebo dopřete ptáčkům lojové muffiny? My jsme s nimi začali letos – a i když jsme se trochu báli, stojí to za to.

Doma vyrobené lojové muffiny se vyplatí hned třikrát

Proč vlastně vyrábět lojové koule podomácku, když jsou prakticky na každém kroku k dostání průmyslově vyráběné? Určitě je znáte – velké jsou asi jako poloviční tenisák, jsou dost tvrdé a zabalené v zelené síťce, která se pro drobné ptáky snadno stane smrtící pastí.

Nemálo ptačích životů končí poté, co se ptáčkovi zaplete do síťky noha a zlomí si ji – a to nemusí umřít hned na místě, většinou ještě odletí. Prázdné síťky také rády padají na zem, kde voní psům – co se stane, když takovou síťku pes sní, si až dokáže představit každý.

S doma vyrobenými lojovými koulemi (dál už budu používat jen muffiny) „nebezpečí síťky“ nehrozí. Stejně tak nehrozí nebezpečí nadměrné zátěže peněženky – o tom ještě později. A do třetice – u domácích lojových muffin víte, co přesně jste do nich dali a čím krmíte hladové krky ptáků. Ještě čtvrtý důvod mě napadá, pro leckoho nejdůležitější – při výrobě lojových muffinů se doma užije docela dost zábavy. 🙂

Na začátek se připravte na těžký úkol – sehnat lůj

Dříve naprosto běžná součást nabídky každého pořádného řeznictví je dnes podpultovým zbožím. Řeznictví většinou už hovězí nebourají, ale dostávají ho „od dodavatele“, my hovězí lůj nakonec sehnali až na jatkách v Plané nad Lužnicí v podnikové prodejně. Při výrobě první várky bylo k dostání hned, u druhé várky jsme ho museli u prodavače objednat. Cena? Pakatel – na jatkách nestojí kilo ani 30 Kč.

Lůj máme. Co dál?

Vezměte ostrý nůž a nařežte lůj na kostky přibližně 2-3 cm velké. Pak lůj dejte do přiměřeně velkého hrnce, podlejte trochou vody a pusťte se do škvaření. Ze začátku škvařte na mírném plameni, postupně se ale nebojte přitopit – lůj se nerozpustí, jak se v leckterých návodech píše, musí se vyškvařit. Podobně jako se škvaří vepřové sádlo (to ale ptáčkům nedávejte) – rozdíl je jen ten, že výsledkem nejsou vepřové, ale hovězí škvarky. Jak dlouho škvaření trvá – několik hodin klidně zabere, myslete na to při plánování celé akce.

Po vyškvaření lůj přeceďte přes síto a nechte zchladnout. Pozor, aby bylo možné vyrobit muffiny, musí být ještě pořád tekutý.

Co do lojových muffinů? Semena, červíky, oříšky, ovesné vločky…

My jsme vybrali sezamové semínko, mák, ovesné vločky, jáhly a loupanou slunečnici, vy můžete zvolit klidně něco jiného – ptáčci ocení i proteiny, třeba moučné červy, které seženete v každém „zverimexu“. Všechny ingredience smíchejte dohromady, naplňte jimy papírové košíčky na muffiny, můžete použít i formu na muffiny, pokud ji máte. Košíčky naplňte tak ze dvou třetin, ať je místo na lůj.

Obsah košíčků pak zalijte tekutým, ale částečně zchladlým lojem, v případě potřeby mazlavou směs promíchejte, aby se vše pěkně spojilo. Pokud vám přijde, že je směs moc tekutá, přisypte semínka, pokud moc hustá, přilijte lůj.

Jak muffiny ptáčkům naservírovat? Pomůže malý fígl

Kousek provázku (ne žádnou umělotinu, prosím) přivažte na kousek špejle tak, abyste dostali dva stejně dlouhé kusy na zavázání. Do ještě neztuhnuté směsi v košíčcích špejle naplacato zabořte… a víc určitě napoví obrázky. 🙂

Tajné triky a tipy

  • Velikost muffinu je na lojovou kouli tak akorát. Větších lojových pochoutek se sýkorky trochu bojí (třeba té, která je v úvodu článku).
  • Hlavně škvaření je hrozná práce, připravte si muffiny do zásoby – my jsme jich z 1,5 kg loje vyrobili dvacet. Ty, které nepoužijete hned, dejte do mrazáku, vydrží i víc než měsíc (asi určitě mnohem déle).
  • Rozvěšte muffiny tak, aby měli ptáčci pocit bezpečí – tj. aby měli dostatečný rozhled kolem sebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *