Melouny na zahradě pod horou? Žádný problém

V Předboři jsme přibližně 480 metrů nad mořem. To už je docela dost na to, aby tu plodily melouny a hlavně, aby dozrávaly. Dost tedy podle obecných pouček. Ty říkají, že melouny v tuzemsku úspěšně plodí převážně v nížinách. Ve středních a vyšších polohách se plodů dočkáte jen ve skleníku.

Jenže melouny to vidí trochu jinak a v zahradě pod horou se jim daří víc než dobře. Bez chemie, bez nějaké zvláštní péče. V posledních teplých rocích plodí ochotně a pravidelně, poslední sklízíme ještě v říjnu. První rok jsme sklidili čtyři, druhý asi osm, v roce 2021 dvanáct. A to to díky chladnému květnu nevypadalo až do začátku prázdnin vůbec dobře.

Základ úspěchu pěstování melounů? Správné místo, správný substrát

My melouny pěstujeme na zahradě ve stráni, na místě, kde svítí sluníčko celý den. Melouny sluníčko milují, bez něj plody nasadí, ty ale nedozrají. Druhým předpokladem bohaté sklizně je živinami napěchovaný substrát. Meloun je velký žrout, byť sám neobsahuje skoro žádné kalorie.

My melouny všechny roky pěstujeme na hromadě země, kterou jsme vykopali při zahlubování bazénu do stráně (bazén už jsme zase úspěšně zasypali). Použili jsme vykopané drny, ornici, přidávali jsme celý rok posečenou trávu. Další rok jsme na jaře vysadili melouny. Roubované sazenice jsme nijak nepřihnojovali, ani nezaštipovali. Melouny i tak na hromadě téměř vyzrálého kompostu zaplodily.

Druhý rok byl prakticky stejný. Teprve loni jsme na pěstování melounu šli trošku jinak – zasadili jsme je do hnízd ze zetlelé trávy, čerstvého kompostu a dvou hrstí granulovaného hnoje. Granulovaný hnůj jsme jim během sezóny dopřáli ještě několikrát. Vždy jednu hrst k sazenici co každé dva týdny.

Melouny potřebují hodně vody. Ale častou zálivku nesnášejí

Že jsou melouny žíznivé, to není nic překvapivého, zralý plod obsahuje přibližně 92 % vody. A tu musí někde vzít. Ideální je, když se v létě střídají horka s rychlými, ale vydatnými dešti – to je ale v posledních letech docela zbožné přání. Dopřejte proto melounům pořádnou zálivku.

Pořádná zálivka neznamená, že k rostlině nalijete tři litry vody každý každý den. Častá zálivka melouny ochlazuje a zpomaluje jejich růst. Zalévejte méně často, i za sucha třeba jednou za deset čtrnáct dnů. Ke každé rostlině dejte aspoň konev vody.

Meloun roubovaný na tykev vydrží s minimem vody poměrně dlouho. Tykev má robustní kořenový systém a umí si sáhnout pro vodu hluboko. Ať už budete zalévat víc nebo míň, pozor na přemokření – v příliš mokrém substrátu rostliny trpí, žloutnou jim listy a postupně uhynou.

O melouny se pod horou staráme… docela málo

Neplejeme je, nezaštipujeme, nemáme pod melouny netkanou textilii. Pouze zaléváme a organicky hnojíme. A sklizeň je pravidelná a bohatá. Na hromadě substrátu o rozměrech cca 2 x 1,4 metru vysazuje vždy tři rostliny roubované na tykvi. A 12 středně velkých a dobře vyzrálých plodů není problém sklidit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *