Slepýš je u nás v zahradě vítaným návštěvníkem

Tedy návštěvníkem… několik slepýšů u nás v zahradě trvale žije. Slepýš je totiž patriot – jakmile se mu někde zalíbí, žije tam klidně i celý život. A to může být i 30 let. Překvapuje vás tak vysoké číslo? Popravdě, mě taky.

My si slepýšů moc považujeme, i kdy jsou to hodně nenápadní společníci. Na zahradě je potkáváme jen zřídka. Nejčastěji tehdy, když je vyrušíme při spánku. Zvednete kámen, odkulíte vyvrácený pařez… a pod nimi slepýš, který se snaží co nejrychleji zmizet. Slepýši loví v noci, nejvíce před rozedněním, méně často hned po západu slunce.

Užitečnost slepýše v zahradě? Zbavuje nás slimáků, housenek a škodlivého hmyzu, chutnají mu ale i žížaly, což člověk moc neocení, pokud se mu nastěhuje třeba do kompostu. To ale dělá většinou jen na zimu – v kompostu pak hibernuje, tj. nepřijímá potravu.

Obecně slepýši přezimovávají v pařezech, v dutinách v zemi, v norách po myších, v kamenné suti… Já mám v tomto směru se slepýši fantastický zážitek. Před lety jsem na jaře kopal ve stráni díru a přibližně v metrové hloubce jsem v díře po vyhnilém kořenu pokáceného stromu narazil na slepýší mámu s asi 10 mláďaty. On té doby mám tyhle ještěrky bez nohou ještě raději.

Co udělat, aby se u vás slepýš křehký taky cítil jako doma?

Trávník sečte „navysoko“ a co nejméně často

Pokud chcete, aby ve vaší zahradě žili slepýši, neberte jim životní prostor a potravu. Dnešní zlozvyk vytáhnout o víkendu sekačku a posekat všechno, co si přes týden dovolilo vyrůst, je pro slepýše smrtící. Pokud totiž sekáte trávník těsně nad zemí, můžete ho zabít nebo zmrzačit.

Častým sečením také zahradu doslova sterilizujete – zbavíte ji hmyzu, motýlů, housenek, žížal, pavouků… a všechno toto tvoří základ jídelníčku slepýše. Nejen slepýšům prospějete, když co největší část trávníku budete sekat dvakrát třikrát za sezonu a navysoko. Pamatujete na dřívější doby, kdy se sekalo dvakrát ročně? Sena a otavy… a dost.

Vytvořte v části zahrady slepýšům přirozené prostředí

Hromada větví, skládka kamenů, neposekané kopřivy, hromada listí. Přesně taková místa mají slepýši rádi. Ve většině zahrad kolem starších domů minimálně jedno takové místo je. Horší je to zahradách, které vznikají kolem novostaveb, kde hrají hlavní roli kačírek a mulč. Tam slepýš nemá, kde by žil.

Slepýše mějte prosím rádi, není to had a už vůbec není nebezpečný. A je chráněný jako silně ohrožený druh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *