Ohlédnutí za krmením ptáků v zimě 2021-2022

Letošní zima? Nejdřív skoro nic, pak chvíli mrazy, pak zase skoro nic a nakonec zase (trochu) mrazy). Přeloženo do řeči zahrádkářů? Přezimující druhy ptáků nás letos potřebovaly často a dlouho. My jim na chalupě dopřávali, co to jen šlo. Jedno menší krmítko s praktickou násypkou (kupované) máme v ovocné zahradě. Druhé, větší a vyrobené už kdysi svépomocí, máme na dvoře.

Krmítko v zahradě navštěvují nejčastěji sýkorky – viděl jsem sýkoru koňadru, hodně modřinek, párkrát zavítala sýkora uhelníček. Je tu i hodně kosů, kterým jsem nechal na zemi opadaná jablka a sem tam přidal i jablko z našich zásob. Docela často sem zalétá i strakopoud.

Ten je jako doma i ve velkém krmítku na dvoře. Sýkorek sem zalétá o hodně míň, zato štěbetajících a načepýřených vrabců je tu celé hejno. Domácích i polních. Občas se tu objeví i hrdličky, ale ty se spíš krmí u souseda v holubníku.

Pro ptáčky připravujeme i domácí lojové pochoutky

Důvod, proč jedni ptáci dávají přednost krmítku na zahradě a druzí na dvoře? Na zahradě dáváme do krmítka výhradě černou slunečnici – a tu sýkorky přímo zbožňují. V krmítku na dvoře zkrmujeme směs obilovin, na kterou nedají zase dopustit vrabci.

Obiloviny, slunečnice, různá semínka, posekané ořechy a jablka ale nejsou to jediné, čím přezimujícím ptákům přilepšujeme. Vyrábíme pro ně také domácí lojové koule, v našem případě tedy muffiny.

Baví to mě, baví to děti, jediný problém je sehnat hovězí lůj. V řeznictví se na člověka dívají jako na blázna, dřív běžný lůj je prakticky nedostupnou položkou. My ho nakonec sehnali v podnikové prodejně přímo v masokombinátu v Plané nad Lužnicí.

Kolik jsme toho ptáčkům letos nasypali a kolik nás to stálo?

  • Slunečnice – za letošní zimu jsme ptákům do krmítek nasypali celkem 5 kg slunečnice. V podstatě jsme spotřebovali celé balení slunečnice Biostan.
  • Dalších 5 kg jsme spotřebovali zimní směsi pro ptáky od stejného výrobce. (odkaz vede na kilogramové balení). Obsahuje proso seté, oves loupaný, slunečnicové semeno, pšenice, hrách.
  • Spotřebovali jsme cca 2,5 kg hovězího loje, který jsme vyškvařili a vyrobili z něj a směsi obilovin cca 40 lojových koulí. Ty jsme uvazovali na ovocné stromy, po počátečním oťukávání je braly hlavně sýkory útokem.

Finanční stránka věci? Za zimu jsme se vešli určitě do 1 000 Kč. Za tu radost, kterou nám vděční ptáčci v zimě udělali, to stálo zcela určitě. Už se těšíme na léto – to zase pomohou oni nám a naší zahradě. Od škůdců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *