Denivky. V zahradě krásné, v kuchyni překvapí chutí

V posledních letech zažívají denivky (Hemerocallis) návrat ke slávě. Není divu – mají nádherné květy a mají jich hodně. Je sice pravda, že každý květ vydrží otevřený jen jeden den, každý den se ale tvoří a otevírají další a další poupata. Záhon denivek tak bývá rozkvetlý celou sezónu. A je jen na vás, kolik barev v něm bude. Je totiž známo na 60 tisíc kultivarů. Vybírat je tak rozhodně z čeho.

Já se ale tentokrát nechci nechat unášet krásou a vůní denivek. Chci vám ukázat, že denivky můžete vnímat nejen očima a nosem, ale také chuťovými pohárky. Denivky jsou totiž jedlé. A nejen to, jsou velmi chutné.

Květy denivek jsou výborné čerstvé. Na jejich chuť si snadno vytvoříte návyk

Opravdu návyk. Já jsem důkazem. S denivkami jako kuchyňskou surovinou jsem si začal letos… a pokaždé, když jdu kolem trvalkového záhonu, kde nám tvoří lem, pár otevřených květů utrhnu a sním. Chutnají hráškově, jsou křupavé a šťavnaté.

Co jsem měl možnost vypozorovat, žluté kultivary jsou nejsladší. Žíhané denivky zase trochu připomínají chuť okurek. Každý odstín znamená trochu jinou chuť. Ta je ale vždy výborná, člověk by nejraději „spásl“ všechny květy.

Čerstvé květy denivek v receptech? Ozdobte jimi ovocné a zeleninové saláty, přidejte je jako přílohu k pokrmům (vypadá to vážně efektně). Syrové květy denivek v sobě mají doslova nálož vitamínů – zajímavý je především vysoký obsah vitamínu C. Toho poupata a květy denivek obsahují 46 mg na 100 g.

Hlízy, listy, poupata… Denivky jsou jedlé celé

Z denivek si můžete připravit i hlízy – nejlépe vyrýpnuté v dubnu nebo pak až na konci sezóny v září. Ideálně tedy při dělení trsů a přesazování, vykopávat denivky v plném květu je škoda. Hlízky v kuchyni zkusíme až na podzim, obecně se ale doporučuje povařit je cca 10 minut a nakrájet do salátů, rizota a zeleninových pokrmů obecně.

Mladé jarní listy denivek jsou cenným zdrojem prvních vitamínů. Nejlepší jsou v salátech, chutnat vám budou i čerstvě utržené na záhonu. Starší listy nejezte, jsou tuhé.

Poupata? Ta se připravují nejčastěji smažená, je jen na vás, jestli jen tak na přírodní způsob nebo obalená. Můžete je samozřejmě i dusit nebo krátce blanšírovat a podávat v salátech nebo v polévkách. Stoje místo mají (stejně jako hlízky) v asijské kuchyni.

Já doporučuji konzumovat hlavně čerstvé květy, už proto, že sklízet poupata je mi z tak krásné trvalky proti srsti. A za druhé – s velkými květy denivek si v kuchyni vyhrajete dle libosti. Můžete je plnit a zapékat naslano, můžete je ale plnit i nasladko. Takový barevný květ plný čokoládové pěny ozdobený třeba jahodou – pastva pro oči i chuťové pohárky.

Opravdu jsou všechny denivky jedlé?

Ano, opravdu. Pokud ale trpíte potravinovými alergiemi, začněte s jejich konzumací opatrně, sníst napoprvé mísu květů může přivodit zdravotní potíže. Stejně tak, pokud trpíte na alergie pylové, odstraňte před konzumací pylové tyčinky. Pro jistotu.

Dobrou chuť! Těším se na vaše zkušenosti a recepty v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *