Kopřivová jícha. Přírodní hnojivo pro celou zahradu

Přírodní hnojivo, které je k mání prakticky na každém kroku a je tak de facto zadarmo? Kopřivová jícha je něco, co by měl v zahradě aspoň jednou vyzkoušet každý. Proč cpát do země Cererit, NPK nebo kupovat drahá rozpustná hnojiva, když kopřiv je od jara do podzimu všude spousta?

My jíchu používáme asi třetím rokem a můžeme potvrdit, že na růst a plodnost zeleniny má velmi pozitivní vliv. Především na zeleninu plodovou, která je hladová po živinách – dýně, cukety, okurky, papriky, melouny a další. Hodně živin a tedy i hnojení jíchou ocení košťáloviny jako zelí, kapusta, kadeřávek a další.

Kopřivová jícha před začátkem kvašení. Z archivu autora.

Naopak cibule, česnek nebo kořenová zelenina by měla být hnojení kopřivovou jíchou ušetřena. V jedné větě – u zeleniny první tratě se jíchy nebojte. My ji hnojíme v ředění cca 1:40 každý týden.

Jak si kopřivovou jíchu vyrobit?

Základem jsou kopřivy. Ideálně ještě nekvetoucí, určitě ne kopřivy, na kterých jsou už zralá semena. Kopřivy jsou úporný plevel a do záhonů si je zavléct určitě nechcete. Kolik kopřiv? My děláme jíchu do 50l plastového sudu, vždycky tak do půlky. Takže potřebujeme kolem 20 litrů kopřiv.

Jak je sklízíme? Máme kopřivami zarostlý starý sklep (necháváme je tak jako „hnízdiště“ pro babočky kopřivové a potravu pro jejich housenky), takže vezmeme rukavice, nůžky… a jdeme vstříc pupencům. Na dvoře z kopřiv uděláme hromadu, tu přejedeme párkrát sekačkou na trávu… to, co zůstane v koši, je základem budoucí jíchy.

Základem jsou kopřivy. Z archivu autora.

Posekané kopřivy pak nasypeme do sudu, zalijeme vodou tak, aby hladina byla přibližně 5-10 centimetrů nad kopřivami, ledabyle (tak, aby vnitřek mohl větrat) nasadíme víko a necháme kopřivy tři týdny kvasit. Sud máme na slunci a „mimo civilizaci“ – kopřivy mají při kvašení tendenci neskutečně zapáchat. Jednou za týden obsah sudu promícháme, jícha je hotová, když už směs při promíchávání nepění a má tmavý odstín. A za nás dodáváme – když už tak nesmrdí.

Ještě jednou asi to nejdůležitější – ať už budeme kopřivovou jíchu vyrábět v čemkoli, opravdu dbejte na to, aby do nádoby mohl vzduch. Bez přístupu vzduchu kopřivy nezkvasí, ale shnijí.

Před vložením do sudu kopřivy „pomeleme“ sekačkou. Z archivu autora.

Použití jíchy při hnojení?

Ovocné stromy i keře, letničky, trvalky, zelenina… kopřivová jícha je univerzální, pohnojíte s ní téměř vše (rostliny třetí tratě vynechte). Ředění se používá od 1:10 při měsíčním po cca 1:50 při týdenním. Doporučuji hnojit ke kořenům, ne na list. A vždycky do mokré země, ne do vyschlé. Pokud je sucho a potřebujete hnojit jíchou, pořádně předtím zalijte.

3 odpovědi na “Kopřivová jícha. Přírodní hnojivo pro celou zahradu”

  1. Skvělá inspirace, půjdeme do toho! Akorát jsme v centru Brna, tak trochu čekáme, jak moc ten zápach bude citelný. 😀

    1. Inu, užijete si to, hlavně při promíchání se to má vás doslova vyvalí. Ale pomyšlení, že vám tam vzniká doslova superhnojivo a nebudete si zahradu zamořovat průmyslovou chemií, spolehlivě přehluší jakýkoli puch!:) Ostatně, je to pach přírodní …

  2. Zaujala mne vaše terminologie – „rostliny x-té tratě“; ještě jsem o tom neslyšel, můžete mi to prosím popsat, co do kolikáté tratě patří a proč?:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *