Zemní mandle. Oříšky, které veverky neodnesou

V zahradě pod horou máme tři lísky – a stejně nesklidíme často ani hrst oříšků. V zahradách nad tou naší totiž bydlí veverky a ty si moc poroučet nedají – přijdou, sklidí, odejdou. Loni jsme po dlouhé době začali pěstovat zemní mandle, které chutí i vzhledem lískové oříšky připomínají. Na ně jsou veverky krátké. Rostou totiž pod zemí.

Jako zemní mandle jsou známé hlízky Šáchoru jedlého (Cyperus esculentus), kulturní plodiny, kterou pěstovali už ve Starém Egyptě. V Česku se s jeho pěstováním experimentovalo, výnosy ale byly v našich klimatických podmínkách slabé, postupně se proto s pokusy přestalo.

Moje zkušenost se zemními mandlemi (také se jim říká tygří ořechy nebo chufa) je jiná. Poprvé jsem šáchor úspěšně pěstoval před dvaceti lety, loni jsme se k rostlině, kterou mnozí nadneseně řadí mezi superpotraviny, vrátili. A sklizeň byla výborná.

Zemní mandle vypěstujete z hlízek. A ty jsou v Česku těžko k dostání

A pokud je seženete, jsou dost drahé. My jsme hlízky chufy pořídili v jednom velkém on-line shopu se semeny na Ukrajině – prakticky za hubičku. Zasadili jsme je na konci dubna, přímo do země, bez předpěstování. Letos předpěstovávat budeme, z přibližně dvou set hlízek nám totiž vzešlou jen kolem třiceti. Důvod byl ten, že loňský květen byl mimořádně chladný, neklíčilo a nerostlo téměř nic. Pro letošek tedy předpěstujeme sazeničky a ty vysadíme po 15. květnu, kdy už nehrozí mrazíky – nadzemní části rostlin ničí už teploty těsně pod nulou, hlízky vydrží v zemi i -10 °C.

Kde zemní mandle pěstovat?

Dobře porostou v dobře živinami zásobené a kypré půdě s dostatečnou zálivkou, potřebují také hodně slunce a tepla. Ve stínu zakrní a vytvoří jen minimum hlízek, pokud vůbec nějaké vytvoří.

My zemní mandle vysadili na vyvýšený záhon do řádků, hlízky jsme dali na husto cca 6-8 cm hluboko, bohatě jsme jim přitom nastlali granulovaným hnojem. Až na problematické klíčení v chladném květu jsme pak už šáchoru až do sklizně prakticky nevěděli. Občas jsme záhon vypleli, v době sucha jsme zalévali, přihnojovali jsme kopřivovou jíchou. To bylo vše.

Jakmile šáchor zatáhne listy, je čas sklízet hlízky

To je děje pozdě na podzim, my se do sklizně pustili 10. října. Postup je snadný. Vyrýpněte celý trs, oberte opatrně hlízky. Nic složitého. Pokud nějaké hlízky zůstanou v zemi, nic se neděje, v naprosté většině nepřežijí naši zimu. Řeči o tom, že šáchor je invazní druh, který vám postupně zaplevelí celou zahradu, jsou tak trochu přehnané.

Z metru čtverečního se dá sklidit až půl kilogramu hlízek, pro domácí spotřebu je to množství, které už dává smysl.

Sklizené hlízky můžete jíst syrové, dají se pražit jako oříška, jako oříšky také chutnají. Jediný problém – kvůli nepravidelnému tvaru budete mít trochu problém očistit hlízky od země. Tady doporučuji trpělivost, vyplatí se. Pro výsadbu v dalším roce uskladněte hlízky v bezmrazé místnosti, před samotnou výsadbou hlízky na noc namočte. Probudí se k životu rychleji.

6 odpovědí na “Zemní mandle. Oříšky, které veverky neodnesou”

  1. Dobrý den,
    nemohu nikde sehnat rád bych je semena koupil, pěstovali jsme před 20lety a stále nikde k sehnání. 🙁 víte o někom kdo mi by to prodá?

    Děkuji předem

    1. Neoseeds prodávají letos už předpěstované. Drahé, ale mám je. Příští rok seju vlastní.

  2. Dobrý den, nemohu nikde sehnat😔 bylo by možné u vás zakoupit prosím🙏😊. Moc ráda bych vyzkoušela. Děkuji

    1. Prirodnizahradytrejbal.com tam je maji a poslou rychle. Ja mela doma do 4 dnu…preji uspech pri pestovani,ja letos zkousim taky poprve 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *