Květilka cibulová. Jak jsme nad ní zvítězili?

Můj táta v Předboři pěstoval cibuli pár desítek let – a vždycky jí sklidil tolik, kolik jí nasázel. Pamatuji se, jak vždycky visela pod pod stříškou svázaná po deseti až dvaceti kusech a sušila se na uskladnění. Na co se naopak nepamatuji? Snad nikdy se nestalo, že by tátově cibuli začala v květnu polehávat a žloutnout nať… a že nakonec cibule nakonec úplně odešla.

Mně se to stalo za pět let zahradničení v Předboři dvakrát po sobě. Poprvé jsem myslel, že má cibule moc vlhko a že prostě uhnila. Podruhé už jsem začal hledat jinou příčinu. Najít ji nebylo těžké, podobné „příznaky“ odumírající cibule popisuje kdekdo. Kroutící se listy, které nakonec padnou, a zahnívající cibulky, zničený záhon cibule za pár dnů.

Pachatelkou je květilka cibulová (Delia antiqua), 6-7 mm velká moucha, resp. její larvy. Ty se vyznačují mimořádnou žravostí a nejsou to žádné lenošky. Když jednu cibuli kompletně zahubí, rychle přelezou na další. V květnu a červnu (cca do půlky) dokážou zlikvidovat nejen cibuli, rády se pustí i do česneku a pórku, podzimní generace ráda pažitku.

Jak se náletům květilky bránit?

  • Ochrana cibule začíná už na podzim. Kukly květilky přezimují v záhoně v půdě, když je zaryjete dostatečně hluboko, nedokážou se dospělci na jaře vyhrabat a vylétnout.
  • Říká se také, že pokud pěstujete cibuli současně s mrkví, jsou ztráty způsobené květilkou cibulovou výrazně nižší. Vyzkoušeli jsme, efekt se bohužel nedostavil.
  • Doporučuje se také záhony s cibulí až do června zakrýt netkanou textilií. Přes ni se mouchy k rostlinám nedostanou a nemohou tak naklást vajíčka. Nezkoušeli jsme, celý postup je dost pracný a stačí jedna vichřice a ochrana je pryč.

Nejjednodušší řešení?

Zkuste to, co my. Pěstujte cibuli ne ze sazečky, ale z výsevu. Tu květilka cibulová napadá jen výjimečně, v době jejího největšího výskytu má totiž ještě malé listy, které květilka nechává bez povšimnutí. Nám cibule od doby, co ji vyséváme, přežívá kompletně. Do sklizňové velikosti doroste sice později, ale doroste. A to se o sazečce říct nedá.

Jediný problém s cibulí z výsevu? Velmi dlouho klíčí, mladé rostliny si s růstem také dávají na čas. Když se rozhodnete cibuli vysévat, dejte několik semínek do každé jamky, kde bude růst, a jamky označte třeba klacíky. Pokud to neuděláte, budete mladé rostliny jen těžko hledat mezi plevelem. A proč víc semínek? Všechna nevyklíčí. A pokud jich vyklíčí víc, nechte jen nejsilnější sazenici.

Přejeme vám, ať se vám daří v boji proti květilce cibulové tak, jako nám. Bez chemie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *