Jak správně zasít hrášek, aby 100% vzešel?

Jestli v zahradě pod horou něco nesmí chybět, je to pořádný záhon hrášku. Chutná dětem, rádi si na něm smlsneme i my, když nějaký zbyde, dá se lehce zamrazit. Ale on většinou žádný nezbyde. O pěstování hrášku se většinou říká a píše, že hrách „je vděčný a nenáročný“.

Jenže, úplně sám ani hrášek nevyroste. A hlavně nevyklíčí. Stačí mu ale trochu pomoct a odmění se bohatou úrodou. Jak a kdy vyséváme hrášek my?

V Předboři dáváme hrášek na záhon už v půlce března, někdy trochu později. To podle toho, jak teplé je předjaří a jaro. Nízké teploty hrášku nevadí, snese krátkodobě až pětistupňový mráz. Výsev hrášku je u nás vždycky událost, která se neobejde bez asistence dětí.

Společně upravujeme záhon (každý rok větší), společně vyséváme, už samy si pak hrášek sejí ještě do velkých květináčů. V létě pak sklízejí lusky nejen na zahradě, ale i na zápraží. A tam i trochu s předstihem – substrát v květnících se lépe prohřívá, semena hrachu lépe klíčí i mladé rostlinky mají náskok.

Hrášek potřebuje při výsevu hodně vody. A tím hodně myslím opravdu hodně

Když se podíváte na semeno hrachu, je už na první pohled zřejmé, že s jeho klíčením to nebude úplně snadné. Je poměrně velké a hlavně tvrdé a suché. Když jsme dávali semena do země přímo z pytlíku, vzešla jich klidně i jen polovina. Možná to bylo tím, že mírné zimy bez sněhu a jara bez dešťů posledních let znamenaly, že půda v záhonu byla v březnu suchá. Zálivka přitom moc nepomáhala – hrášek se vysévá poměrně hluboko, ani bohatá zálivka se k němu nedostala.

Začali jsme tedy dávat hrášek do rýh, které jsme před výsev prolili vodou tak, že na jejich dně bylo „bahýnko“. Na bahýnko dáme hrách, který jsme na nejméně 24 hodin namočili do vody. Po zakrytí vrstvou půdy následuje další důkladné prolití… a tím naše péče o hrách prakticky končí.

Od té doby roste sám, na nás je už jen vytvořit mu oporu. Mezi vzešlé rostliny pícháme „vlky“, které vystříhám z jabloní. Po sklizni pak celé rostliny i s klacky vytrhám a bez kořenů proženu drtičkou větví.

Pár tipů, na co dát při pěstování hrášku pozor

  • Jeden rok jsem měl pocit, že malé rostliny hrášku nerostou, ale že se naopak zmenšují a zakrňují. Problém jsem odhalil poměrně rychle – lístky mladého hrášku ožďibují rádi ptáci, u nás to byli konkrétně vrabci. Od té doby zakrýváme hrášek po výsevu netkanou textilií, kterou dáváme pryč, když hrách doroste cca 2O cm. Pak už vrabcům nechutná.
  • Dejte pozor na přehnojení dusíkem. Hrách má na kořenech hlízky s bakteriemi, které dokážou využít vzdušný dusík. Hnojení hrachu je proto tak trochu… házením hrachu na zeď.

Aktualizace: V roce 2023 jsme zaseli Tutanchamonův hrách s fialovými lusky. Jestli jsme s ním spokojeni? Doslova jsme si ho zamilovali. Určitě dopadnete stejně – mrkněte, v čem je výjimečný.

Jedna odpověď na “Jak správně zasít hrášek, aby 100% vzešel?”

  1. 🤠 fakticky bezvadný, jasný a dá se říci cílený web. Informace a pokyny nelze ! nepochopit. Jsou to i rady, o kterých se dá říci : “Poradí vám je odborník a člověk s velkým srdcem.” 🤩
    Díky…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *