Tutanchamonův hrách? Fialové lusky jsou plné sladkých kuliček

Naše děti už sice patří věkem mezi teenagery, to ale neznamená, že by pořád nemilovaly hrášek. Otvírání lusků plných šťavnatých kuliček hrachu patřilo a patří u nás v zahradě pod horou k začátku prázdnin stejně jako radost z konce školy. Pěstujeme výhradně hrášek dřeňový, cukrovému jsme na chuť nikdy nepřišli, a to dosud výhradně v podobě, jak ho známe z našeho dětství v osmdesátých let i my – se zelenými lusky.

Tutanchamonův hrášek z naší zahrady. Z archivu autora.

Letos jsme poprvé vyzkoušeli hrášek s fialovými lusky, kterému se říká Tutanchamonův. Legenda, která se s ním pojí, říká, že jde o hrášek, který nalezli archeologové uvnitř hrobky egyptského faraona Tutanchamona a který se podařilo po tisících letech přinutit k vyklíčení a namnožit.

Popravdě, s pravděpodobností hraničící s jistotou jde o marketingový trik, jak na první pohled zajímavý hrách (fialové lusky jsou fakt nepřehlédnutelné) prodat pěstitelům, kteří hledají do své zahrady něco excentrického a raritního. Na druhou stranu, díky za marketing – Tutanchamonův fialový hrášek se pěstovat vyplatí bez ohledu na barvu lusků.

Fialové lusky jsou plné zelených hrášků. Z archivu autora.

Proč jsme si Tutanchamonův hrášek oblíbili my?

Téměř 100% klíčivost

Ač pěstujeme hrášek dlouhé roky, s klíčivostí bývá občas problém – v půdě je v posledních letech po zimě málo vlhkosti, hrách leckdy přes veškerou péči nevzejde tak, jak bychom si přáli. Tutanchamonův hrách vzešel 100%. Na záhon šel v březnu, v době, kdy počasí zahradničení nepřálo, v chladném počasí trvalo skoro tři týdny, než se ukázaly první lístky. Pokud bychom v té době nechali záhon zaplevelit, patrně bych teď článek plný nadšení nepsal – žádný fialový hrášek bychom nejspíš neměli.

Bujný růst a až vysoké rostliny obsypané lusky

Jakmile Tutanchamonův fialový hrášek vyklíčí a udělá pár lístků, nic už ho v růstu nezastaví – ani přízemní mrazíky, což jsme si ověřili. Dřív jsme do záhonu s hráškem dávali větvičky z ořezaných keřů a stromů, klasický zelený hrášek se jich zachytil a udržel se tak vzpřímený do svých cca 80-120 cm – vyšší jsme nemívali.

Fialový hrášek potřebuje robustnější oporu než zelený – rostliny jsou mohutné, silné a až 2 metry vysoké. Nám se pnou po kari síti, ta jediná nám přišla jako dostatečná opora. Na každé rostlině je přitom nepočítaně lusků, snadno přitom najdete ty zralé – přeci jen, fialový lusk na pozadí zelených lusků je vidět mnohem líp, než lusk zelený.

Tutanchamonův hrášek dorůstá výšky 2 m. Z archivu autora.

Fialový hrášek (máme odrůdu Ezetha) nám prostě dělá radost – už teď víme, že nějaké lusky necháme dozrát a příští rok vysejeme Tutanchamonova hrachu o něco víc. Chuťově je výborný (sladký), lusky jsou velké, hrášky krásně stejnoměrné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *