Jak zpracovat špendlíky? Zkuste to jako my, udělejte povidla

Letos jsme si v zahradě pod horou oblíbili jednu novinku – vozíme s sebou v autě proutěný košík takříkajíc „pro strýčka příhodu“. V překladu do normální řeči to znamená „na ovoce, plané byliny nebo třeba houby, na které narazíme na cestách po Česku“.

Nádherná barva, skvělá chuť. Naše špendlíková povidla. Z archivu autora.

Samozřejmě, netrháme nebo nesbíráme nic v soukromých zahradách, nenatahujeme se pro ovoce přes plot, ani není v našem zvyku vysbírat nebo sklidit cokoli do posledního plodu. Když ale narazíme třeba na keře dřínu kolem polní cesty, natrháme si tolik chutných plodů, kolik spotřebujeme. Totéž třeba letní jablka (žňovky) nebo špendlíky (mirabelky). Co nesníme, to zavaříme, zmrazíme… nebo z toho uděláme například povidla.

Ta jsme si letos zatím připravili z letních jablek a teď v září ze špendlíků – dva plody obsypané stromy jsme náhodou našli kolem silnice třetí třídy, po které denně projede dvacet aut, tři autobusy a pět traktorů.

Jak na povidla ze špendlíků? Nejméně náročná na práci jsou pečená v troubě

To ale platí pro všechny druhy povidel. Pečená jsme udělali ta jablečná, pečená bychom udělali i švestková – kdyby ovšem letos dala plody švestka, kterou máme na zahradě. Sklidili jsme z ní dvě švestky.

Špendlíky jsou nesmírně plodné. A výborné. Z archivu autora.

Náš recept na špendlíková povidla?

Otrhané plody jsme důkladně propláchli a nasypaly do velké zapékací misky – do té naší se vešly tři kilogramy špendlíků.

Špendlíky jsme pekli včetně pecek. Oddělit pecku od dužiny v syrovém stavu jsme sice zkusili, ale byla by to práce na hodiny. Navíc, pečení povidel včetně pecek dává povidlům výraznější chuť (což se alespoň říká v případě švestek).

Přidali jsme cukr krystal – na každý kilogram mirabelek 200 g. Nakonec jsme špendlíky podlili hrnkem vody a dali zapékací misku do trouby, kterou jsme nastavili na 200 stupňů a horkovzduch. Proč jsme zvolili pečení povidel v troubě a ne jejich vaření v hrnci na sporáku? Při pečení se povidla prakticky obejdou bez vaší péče – během šesti hodin pečení stačilo párkrát je zamíchat. Tohle zkusit s povidly v hrnci na sporáku, vyhodíte hrnec… a možná přijedou hasiči.

Přibližně hodinu před odstavením povidel jsme povidla na chvíli vytáhli z trouby, nechali je vychladnout a zbavili pecek. Nejlepší nám přišlo natáhnout si latexovou rukavici, nabrat vychladlé rozvařené špendlíky a zmáčknout je v dlani – povidla protekla, pecky zůstaly v dlani. Celkem jsme napočítali na 650 malých pecek.

Zkuste špendíky i jako kompot. Zavařují se stejně jako třešně. Z archivu autora.

Po další hodině jsme hustá a voňavá povidla vytáhli podruhé, naplnili je do sklenic a ty jsme otočili dnem vzhůru. Tak jsme je nechali do vychladnutí.

To bylo vše, víc není třeba dělat. Ze tří kilogramů špendlíků a 600 g cukru krystal jsme vyrobili 1,7 kg nádherně tmavých a sladkých povidel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *