Marmeláda z rajčat? Její chuť je jedním slovem božská

Je to každý rok stejné – když začnou dozrávat rajčata, člověk za chvíli neví, co s nimi. Syrová jsou výborná, ale kolik jich za den sníte? Lečo, rajčatové saláty na deset způsobů – i toto se po týdnu dvou přejí. Hodně lidí také dělá domácí kečup – dělali jsme ho i my, ale popravdě, nikdy nás chutí úplně neuchvátil. Možná jsme ale nenašli ten správný recept.

Jestli nám ale něco učarovalo, jsou to sušená rajčata naložená v oleji. Těch děláme na zimu každý rok víc a víc sklenic, každý rok nám ale dojdou o něco dřív – recept, podle kterého je připravujeme, je pro nás v tomto případě ten pravý. Letos jsme poprvé vyzkoušeli další rajčatovou delikatesu, se kterou se už budeme určitě kamarádit napořád – připravili jsme rajčatovou marmeládu.

Rajčatová marmeláda má chu malin, meruněk i šípků. Z archivu autora.

Mezi ovocnými marmeládami má ta rajčatová výsadní postavení. Její chuť je velmi podobná chuti marmelády z meruněk, mnozí z těch, kdo ji ochutnali, by dali ruku do ohně, že jí marmeládu malinovou. Mnohým dalším chutí i vzhledem (jsou v ní semínka), připomíná marmeládu šípkovou.

Mimochodem, zařadili jsme rajče v předešlém odstavci mezi ovoce? Ano, minimálně podle Evropské unie rajčata mezi ovoce patří. Aspoň tedy podle Směrnice Rady č. 2001/113/ES. My v zahradě pod horou jsme vždycky rajčata brali jako zeleninu. A zůstaneme u toho i dál.

Zpátky ale k rajčatové marmeládě. Její příprava je jednoduchá a poměrně rychlá. Co budete potřebovat? Přibližně jeden kilogram oloupaných rajských jablíček, 800 gramů cukru krystal a cca tři nebo čtyři lžíce citronové šťávy.

První krok na cestě k marmeládě z rajčat? Oloupaná rajčata rozkrájejte na větší kousky, zasypejte je cukrem a dejte na přibližně dvě hodiny odležet do chladu. Cukr se rozpustí, rajčata pustí šťávu. Poté rajčata rozvařte, přidejte šťávu z citronu a ještě chvíli povařte. Pokud se vám bude marmeláda v tomto okamžiku zdát příliš řídká (nám se to stalo) přidejte jedno balení Gelfixu 1:1. Nám to pomohlo vcelku zásadně.

Marmeláda z rajčat je super způsob, jak se zbavit nadúrody. Z archivu autora.

Hotovo? Ještě horkou marmeládu naplňte do sklenic, ty otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Poté dejte marmeládu do chladu a snažte se ji nesníst do zimy. Jestli se to povede nám, těžko říct, marmeláda z rajčat je chuťově výjimečná. A my se po ní můžeme utlouct.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *