Jak zpracovat arónii? Můžete ji zmrazit, usušit, vyrobit z ní šťávu za studena nebo marmeládu, dá se využít i na víno (ale velmi špatně kvasí, a to i s přídavkem cukru). My zkusili většinu z výše jmenovaného.
Dá se ale arónie využít také ihned po sklizni? Přeci jen, její lehce natrpklá chuť nemusí každému vyhovovat. Tady jen zopakuji radu z minulého článku – sklízejte arónii někdy v poslední dekádě srpna, kdy jsou plody ještě nesvraštělé a jejich chuť je spíše nasládlá než trpká. Pokud necháte arónii plně dozrát, sladká chuť zmizí, zůstane jen trpkost a nutnost nějakého dalšího zpracování (už zmíněná marmeláda, šťáva apod.).
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_800,h_601/https://zahradapodhorou.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG_20230826_230404.jpg)
Koláč z arónie překvapí hned několikrát
Sklidili jste arónii včas (viz výše)? Upečte koláč s arónií. Jeho příprava nezabere moc času, připravuje se obdobně jako další „koláče s bobulemi“, tedy koláč rybízový, angreštový nebo třeba s jostou – na těsto v hlubším pekáči nasypete arónii, tu zakryjete drobenkou a dáte péct. Žádná vysoká škola pečení, nic, co by nezvládl kdokoli, kdo má s pečením alespoň základní zkušenost.
Suroviny a postup?
My pečeme koláč z arónie z 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krystal, 250 ml mléka, 100 ml oleje, dvou vajec, jednou kypřícího prášku a špetky soli. Z těchto ingrediencí vymícháme řidší těsto, které nalijete do pekáče.
Na těsto pak nasypeme 700 gramů očištěných plodů arónie – a pozor, čištění berte vážně. U nás byly třeba sezóny, kdy si keř arónie vybrali za místo pro svoje sněmy vrabčáci. Asi si dovedete představit tu spoušť, která po nich (jejich exkrementech) zůstávala. Buďte vážně důkladní.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_800,h_601/https://zahradapodhorou.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG_20230821_182310-1.jpg)
Nakonec přidejte drobenku – tady se asi nebudu rozepisovat, jak na ni. Každý má asi svůj vlastní recept. Koláč s arónií pečeme na 180 stupňů přibližně 35 minut. Jestli je hotovo, testujeme obligátní špejlí – pokud se nechá po zapíchnutí do těsta vytáhnout suchá, je hotovo.
Náš tip: Zkuste nesníst koláč hned (ano, bude to jistě velmi těžké) a nechte ho 24 hodin odležet – chutě se spojí a hlavně chuť arónie získá další rozměr. Trpkost se promění v další jinou chuť, kterou neumím pojmenovat. Ale to poznáte sami, až si koláč s arónii upečete taky.