Koláč z arónie? Nejlepší je druhý den

Jak zpracovat arónii? Můžete ji zmrazit, usušit, vyrobit z ní šťávu za studena nebo marmeládu, dá se využít i na víno (ale velmi špatně kvasí, a to i s přídavkem cukru). My zkusili většinu z výše jmenovaného.

Dá se ale arónie využít také ihned po sklizni? Přeci jen, její lehce natrpklá chuť nemusí každému vyhovovat. Tady jen zopakuji radu z minulého článku – sklízejte arónii někdy v poslední dekádě srpna, kdy jsou plody ještě nesvraštělé a jejich chuť je spíše nasládlá než trpká. Pokud necháte arónii plně dozrát, sladká chuť zmizí, zůstane jen trpkost a nutnost nějakého dalšího zpracování (už zmíněná marmeláda, šťáva apod.).

Nechte koláč 24 hodin odležet. Jeho chuť vás okouzlí. Z archivu autora.

Koláč z arónie překvapí hned několikrát

Sklidili jste arónii včas (viz výše)? Upečte koláč s arónií. Jeho příprava nezabere moc času, připravuje se obdobně jako další „koláče s bobulemi“, tedy koláč rybízový, angreštový nebo třeba s jostou – na těsto v hlubším pekáči nasypete arónii, tu zakryjete drobenkou a dáte péct. Žádná vysoká škola pečení, nic, co by nezvládl kdokoli, kdo má s pečením alespoň základní zkušenost.

Suroviny a postup?

My pečeme koláč z arónie z 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krystal, 250 ml mléka, 100 ml oleje, dvou vajec, jednou kypřícího prášku a špetky soli. Z těchto ingrediencí vymícháme řidší těsto, které nalijete do pekáče.

Na těsto pak nasypeme 700 gramů očištěných plodů arónie – a pozor, čištění berte vážně. U nás byly třeba sezóny, kdy si keř arónie vybrali za místo pro svoje sněmy vrabčáci. Asi si dovedete představit tu spoušť, která po nich (jejich exkrementech) zůstávala. Buďte vážně důkladní.

Nejlépe se arónie sklízí za pomoci nůžek. Z archivu autora.

Nakonec přidejte drobenku – tady se asi nebudu rozepisovat, jak na ni. Každý má asi svůj vlastní recept. Koláč s arónií pečeme na 180 stupňů přibližně 35 minut. Jestli je hotovo, testujeme obligátní špejlí – pokud se nechá po zapíchnutí do těsta vytáhnout suchá, je hotovo.

Náš tip: Zkuste nesníst koláč hned (ano, bude to jistě velmi těžké) a nechte ho 24 hodin odležet – chutě se spojí a hlavně chuť arónie získá další rozměr. Trpkost se promění v další jinou chuť, kterou neumím pojmenovat. Ale to poznáte sami, až si koláč s arónii upečete taky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *