Zpracování arónie? My letos poprvé zkusili šťávu za studena

Arónie, termoplodec, černá jeřabina. V českých zahradách je keř, který dává už brzy po výsadbě bohatou sklizeň černých „kuliček“, vidět stále častěji. Jeho plody jsou bohaté na vitamíny (prakticky všechny důležité), obsahují protizánětlivé látky, jsou zásobárnou důležitých minerálů.

Arónie je navíc prakticky samorost – nepotřebuje prakticky žádnou péči, nevyžaduje střih, vydrží sucho i velké mrazy.

Arónie kolem 20. srpna – optimální vzhled pro sklizeň. Z archivu autora,

Jediná potenciální nevýhoda? Plody černé jeřabiny nemají úplně tu nejlepší chuť – ta je lehce svíravá a natrpklá. A to tím víc, čím víc odkládáte sklizeň. Říká a píše se, že arónie dozrává v půlce září, my ji ale sklízíme už kolem 20. srpna. To jsou černé kuličky ještě pěkně nalité, lesklé a chutnají lehce sladce. Přitom stačí opozdit se o týden nebo dva a plody arónie začínají mít „vrásky“, sesychají a dostávají typicky trpkou chuť, která dost omezuje jejich využití.

Mimochodem, zcela uzrálé plody arónie obsahují tak málo cukru, že z nich nejde vyrobit ani víno – kuličky nekvasí, ani když k nim cukr přidáte. Pokud tedy chcete víno z černé jeřabiny vyzkoušet, opět ji sklízejte na samotném začátku zralosti.

Marmeláda, pečený čaj, koláč na způsob rybízového (s drobenkou)… to je asi nejčastější způsob zpracování arónie u nás v zahradě pod horou. Letos jsme poprvé zkusili připravit z černé jeřabiny šťávu bez vaření. Je jedním slovem výborná, arónie si díky přípravě za studena zachová maximum vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, chuť je díky včasné sklizni jen minimálně natrpklá. Možná bych napsal – zajímavě natrpklá a osvěžující.

Náš recept na šťávu z arónie za studena? Tady je

Vezměte 2 – 2,5 litru čerstvě sklizených plodů arónie bez stopek, dejte se do nádoby a zalijte přibližně 2,5 litry vody. Pak plody buď rozmačkejte nebo jako my použijte ponorný mixér (ne na plné otáčky, ale na nejpomalejší z možných stupňů). Přidejte přibližně 8 dkg kyseliny citronové a dejte základ šťávy na nejméně dva dny odpočinout do chladu – my měli hrnec v lednici.

Šťáva ze 2,5 litru plodů arónie. Z archivu autora.

Po dostatečném vyluhování rozdrcených plodů přeceďte šťávu přes plátno, přidejte cukr dle chuti (u nás ho moc potřeba nebylo) a nechte ho pořádně rozpustit. Pak už stačí nalít šťávu do vhodných nádob a dát do chladu a tmy, kde vydrží i několik měsíců. U nás nejspíše mnohem kratší čas, nekupujeme šťávy průmyslové (ani vody v plastových lahvích) a jsme dva dospělí a tři děti… a sodastream u nás jede naplno. 😉

Šťáva z arónie za studena není nic složitého na výrobu. Zkuste ji taky, je vážně dobrá.

2 odpovědi na “Zpracování arónie? My letos poprvé zkusili šťávu za studena”

  1. Aronie nekvasí pro malý obsah cukru – ve zralém stavu má až 15 -17 %, tedy více, než většina ovoce. Blokování kvašení je způsobeno přírodními antimikrobiálními látkami (podobně jako třeba u borůvek).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *