Domácí zmrzlina z černého rybízu. Letní osvěžení plné vitamínů

Co si budeme povídat, jestli něco v horkém létě osvěží, je to zmrzlina. Jestli točená nebo kopečková, v kornoutu nebo v zmrzlinovém poháru, to je asi na osobních preferencích každého z nás. Na osobních preferencích je i to, jestli si dáte zmrzlinu plnou éček a cukru nebo domácí zmrzku, která voní a chutná po černém rybízu a je plná vitamínů.

My dáváme stále častěji přednost možnosti druhé – domácí zmrzlina z černého rybízu je opravdu skvělá a zatím u nás vždycky chutnala i těm, kdo nemají aroma černého rybízu úplně v oblibě.

Zmrzlina z černého rybízu s kousky ovoce. Z archivu autora.

Stačí přitom, podobně jako v případě sirupu z červeného rybízu připravovaného za studena, pouhé tři ingredience. A obsah vitamínů – opravdu jich je v černém rybízu hodně? Je. Z drobného ovoce má nejvíc vitamínu C, obsahuje také vitamín A a celou řadu vitamínů B, černý rybíz je také bohatým zdrojem rutinu (posiluje pružnost cév) a flavonoidů.

Černý rybíz v podobě domácí zmrzliny zachová vitamínů a zdraví prospěšných látek maximum – mražení je totiž ze všech způsobů konzervace k obsahu vitamínů nejšetrnější .

Jak domácí zmrzlinu z černého rybízu děláme?

Stačí opravdu jen tři ingredience – černý rybíz, cukr (ideálně třtinový) a zakysaná smetana (stačí i ta „slabší“ dietnější). Poměr? Na cca 1 litr kuliček černého rybízu dva kelímky zakysané smetany a 250 – 400 g gramů cukru – s cukrem opatrně, zralý černý rybíz je sladký sám o sobě a cukr zbytečně přebije jeho specifickou chuť.

Máte připraveny ingredience? Část rybízu (cca 200 ml) rozmačkejte, přidejte cukr a nechte ho rozpustit ve šťávě, kterou rybíz pustí. Zbytek rybízu rozmixujte se zakysanou smetanou. Hotovo? Přidejte rozmačkaný rybíz s cukrem, směs pořádně promíchejte a dejte v libovolné nádobě do mrazáku na 8 – 12 hodin.

Díky tomu, že část rybízu je pouze rozmačkaná, máte zmrzlinu s kousky ovoce. A taková je prostě nejlepší. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *