Rybízový sirup za studena je plný vitamínů. Potřebujete jen 3 suroviny

Začátek prázdnin je časem, kdy v zahradě pod horou začínáme sklízet bobuloviny – červený a černý rybíz, angrešt, jostu. Řešíme přitom stejný problém jako všichni – všechno nám to zraje ve velkém a hlavně najednou.

A to přitom nejsme nijací velkopěstitelé, máme sedm keřů červeného keře, pět černého, pět stromkových angreštů a jednu starou a hodně velkou jostu. Když je ale dobrý rok, urodí se i několik desítek kilogramů plodů. A ty zpracovat, to dá někdy zabrat, protože repertoár receptů na zpracování bobulovin není úplně rozsáhlý – zamražení na zimu, rybízová šťáva, zmrzlina nebo nanuky, rybízová marmeláda, rybízové víno…

Rybízový sirup za studena. Z archivu autora.

Pojďte nahlédnout do naší kuchyně, postupně vám představíme naše tipy, jak zpracovat čerstvě sklizené ovoce (bobuloviny, třešně, letní jablka, borůvky, jahody a další), abychom si jeho chuť užívali i v době, kdy je dostupné pouze ve velkých marketech za „dlouhé“ peníze (tedy draze).

Na začátek rybízový sirup ze tří surovin podle našich babiček

Vyrábíme jej z rybízu červeného, kterého sklízíme nejvíc – rybíz černý si necháváme na onačejší delikatesy. Na přibližně 2,5 litru sirupu, který se připravuje za studena, je potřeba jeden kilogram dobře očištěných kuliček červeného rybízu – bez větviček, listů a nezralých plodů. Rybíz zalijte přibližně půl litrem studené vody a rozmixujte – ponorný mixér je na to ideální.

Červený rybíz je v kuchyni hotový „univerzál“. Z archivu autora.

Rozmixovaný rybíz nechte přes noc odpočinout, ráno ho přeceďte a vymačkejte přes plátno, pak ke šťávě přidejte jeden a půl násobek (její hmotnosti) cukru. My dáváme třtinový, ale může být samozřejmě i klasický řepný. Příklad? Po vymačkání rozmixovaného rybízu vám zůstanou 1 kg šťávy, přidejte tedy 1,5 kg cukru.

Pak už jen počkejte, až se cukr kompletně rozpustí, nalijte rybízový sirup do lahví a ty umístěte do chladu, kde vydrží i měsíc. Pokud ovšem vydrží, my rybízový sirup používáme do sodastreamu, v létě máme sirup z jedné dávky během dvou týdnů pryč.

V čem je výhoda rybízového sirupu vyráběného za studena oproti sirupu vařenému? Má intenzivnější chuť a vůni, obsahuje mnohem více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Nevýhoda? Vydrží mnohem kratší čas, což ale (jak zmiňujeme výše) v našem případě vůbec nevadí – rybízový sirup u nás mizí skoro stejně tak rychle, jak rychle ho stíháme vyrábět.

Co jiného z rybízu? Z černého určitě ochutnejte dokonalou domácí zmrzlinu plnou vitamínů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *