Mnohokvět hroznatý? Určitě ho znáte pod jménem Kleopatřina jehla

Atraktivní a nepřehlédnutelná kráska, která k sobě po celou dobu kvetení láká doslova armádu včel, čmeláků a motýlů a která nepotřebuje prakticky žádnou péči a roste si tak nějak „samosebou“ – na jaře vyrazí růžice listů, v létě dva měsíce kvete, na podzim zmizí „někam pod zem“. To vše je Kleopatřina jehla (latinským názvem Kniphofia uvaria), zajímavá trvalka původem z jižní Afriky, kde roste v okolí Kapského Města.

Kleopatřina jehla Flamenco, první květy roku 2023. Z archivu autora.

U nás v zahradě roste v trvalkovém záhoně… a dělá nám velkou radost. A také opylujícímu hmyzu, který k sobě láká atraktivními květy i vůní. Rod Kniphofia čítá na šedesát druhů, některé jsou menší, jiné mají květy na stoncích vysokých až 150 cm a v zahradě se nejlépe vyjímají jako solitéry. Kniphofia uvaria Flamenco patří k prvně jmenovaným, dorůstá výšky maximálně 70-90 cm, hodí se tedy hlavně na skalky a do druhově rozmanitých trvalkových záhonů.

Jak pěstovat Kleopatřinu jehlu, aby dělala radost prakticky bez práce?

V jednom takovém záhonu roste Kleopatřina jehla i u nás. Máme ji od roku 2020 a za tu dobu jsme jí věnovali přibližně… hodinu péče. Opravdu, ač by to podle raritního vzhledu mohlo vypadat, že tahle nádherná trvalka potřebuje, aby se jí zahradníci a zahradnice věnovali snad až nepřetržitě, opak je pravdou. Stačí jen zasadit Kleopatřinu jehlu na správné místo.

Jaké podmínky musí (mělo by) toto správné místo mít? Kleopatřina jehla miluje plné slunce – my ji máme na záhoně, kam pere sluníčko od rána do večera. Když ji zasadíte do částečného (toulavého) stínu či polostínu, přizpůsobí se, ale pokvete málo, pokud vůbec. Mnohokvět hroznatý potřebuje také dobře odvodněnou půdu, vydrží i dlouhodobé sucho v létě. Naopak, zamokřené a těžké půdy znamenají pro Kleopatřinu jehlu většinou konec – a když ne během sezóny, pak v zimě určitě. Její kořeny shnijí i při přílišném zalévání – i proto je opravdu lepší ji Kleopatřiny jehly v zahradě příliš nevšímat.

Na internetu najdete také radu (stále se dokola opakující), že Kleopatřina jehla potřebuje v zimě ochránit před mrazy třeba chvojím nebo listím, protože je mrazuvzdorná, ale v našich podmínkách ne tak docela. My rostliny nechráníme ničím, české zimy posledních let už nejsou, co bývaly, a mráz do cca 20 stupňů mnohokvět vydrží bez problémů.

Další rada se týká podzimní péče o listy – ty by se měly svázat, aby se ochránilo choulostivější srdíčko rostliny před zimní vlhkostí. My se ani touto radou neřídíme, Kleopatřina jehla i tak každé jaro opět vyrazí, aby nás celé léto okouzlovala svými květy.

Víte, jak „přinutit“ Kniphonii, aby kvetla bohatě celé léto?

Jednou radou se nicméně řídíme a doporučujeme se jí řídit i vám – odkvetlé květy odstraňujte, podpoříte další kvetení. A pokud máte Kleopatřinu jehlu v chudším substrátu, dopřejte jednou ročně rostlinám trochy vyzrálého kompostu – stačí ho na jaře motyčkou zakopat v jejich těsném okolí.

Kleopatřina jehla je nádherná, snadno pěstovatelná rostlina, která může oživit jakoukoli zahradu svými výraznými květy a atraktivním vzhledem. Její odolnost a nízká náročnost na údržbu ji činí ideální volbou pro začínající i zkušené zahradníky. U nás je doma a bude i dál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *