Domácí sušená rajčata v oleji. Návod krok za krokem

Bývaly doby, kdy jsme přebytek rajčat řešili výrobou domácího kečupu, který ve výsledku nikdo moc nechtěl. Za to domácí sušená rajčata v oleji, těch budeme muset dělat mnohem víc. Ta z loňska už jsou totiž pryč – chutnají prostě skvěle a lépe než kupovaná (a drahá).

Například sestra mi přes messenger napsala: „Ahoj, teda musím tě pochválit, dnes jsem načala jak si mi dal ty sušený rajčata, a ty nemají chybu. Šikovnej… Musíš mi pak dát recept…“ Recept samozřejmě dostane a dostanete ho i vy. Ručím za to, že i u vás doma nahradí sklenice domácích sušených rajčat v oleji sklenice domácího kečupu.

Krok první: Výběr rajčat

V Itálii, zemi sušeným rajčatům zaslíbené, pěstují na sušení speciální odrůdu rajčat, která má málo dužiny a semínek – rajčata pak schnou rovnoměrněji. My na sušení používáme tradiční odrůdy rajčat, která pěstujeme na jídlo a nestíháme je v sezóně zpracovat. Letos vysadíme poprvé i rajčata divoká, usušíme i je. Co je důležité – rajčata musí být plně vyzrálá, jejich chuť po usušení závisí právě na obsahu cukru. Nedozrálé rajče bude po usušení chutnat jako vata. Tedy nijak.

Krok druhý: Sušení rajčat

V Itálii suší rajčata většinou přímo venku na slunci, což v našich podmínkách není možné, rajčata obsahují hodně vlhkosti a málokdy je tolik horkých dnů v řadě, aby to stačilo. Rajčata se suší v troubě nebo v sušičce. My máme zkušenost s druhým jmenovaným nástrojem, budu tedy psát o něm. Naše sušička má osm plat a několik úrovní teploty, rajčata obvykle na začátku sušíme na 70 stupňů (víc sušička neumí), po cca pěti hodinách a několikero přemisťování plat (nejvyšší teplota je totiž dole) snížíme teplotu na cca 50 stupňů a sušíme dalších 4-6 hodin.

Celkem tedy sušení zabere až 11 hodin, ale vzhledem k tomu, že sušička nemá nijak zásadní příkon, cena za elektřinu není nijak závratná. Rajčata před sušením překrojíme na půlky a ty pak nakrájíme na cca 1 cm vysoké plátky. Menší kousky nedoporučuji, sušením totiž dost ztratí na velikosti. Co je podle nás zásadní – rajčata přímo na platech ještě před sušením dobře prosolte a posypejte sušenou bazalkou. Na jejich chuti se tento krok podepíše zásadně.

Krok třetí: Naložení sušených rajčat do oleje

Hotová sušená rajčata (poznáte je tak, že mají konzistenci sušených švestek nebo trochu měkčích křížal) namačkejte do sklenic a pokud chcete, každou vrstvu proložte třeba nakrájeným česnekem nebo feferonkou… nebo čímkoli, na co máte chuť. Když jsou sklenice plné, zalijte rajčata olivovým olejem. Vyberte kvalitní, spotřeby se nebojte – nebude velká.

V tomto okamžiku máte podle většiny receptů hotovo, rajčata v oleji vydrží v chladu i takto několik měsíců. My je ale ještě zavařujeme – přibližně 20 minut při 80 stupních. Chuť sušených rajčat, olivového oleje, koření, česneku a dalších zvolených pochutin se při vysoké teplotě spojí a je pak opravdu dokonalá.

Jak sušená rajčata použít v kuchyni?

Fantastická jsou i na tak „obyčejném“ jídle jako je chleba s máslem, jinak si náramně rozumějí s italskou kuchyní. My je dáváme do těstovin, na pizzu, do rizota, do zeleninových salátů…

Na závěr snad jen – lepší sušená rajčata než ta, která si připravíte doma sami, nejsou. Kupovaná se jim nevyrovnají ani cenou – s domácími ušetříte přibližně 80 % ceny (pokud nekoupíte úplný low cost bez chuti).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *