Začátek února? Nejvyšší čas na řízkování rybízu

Máme na zahradě několik odrůd červeného rybízu, dvě odrůdy rybízu černého, angrešty a jostu. Některé keře jsou v kondici, jiné už mají to nejlepší za sebou. Letos jsme se rozhodli, že si za přestárlé keře vypěstujeme náhradu. Sami.

Možnosti jsou dvě a obě se využívají hlavně brzy na jaře. První z nich je hřížení, kdy ohnete mladý výhon rybízu nebo keřového angreštu, „potopíte“ jeho část, která má zakořenit, do předem připravené jamky a zasypete zeminou. To je vše. Někdy je vhodné místo, kde je výhon pod zemí, zatížit, aby se nevysmekl. Pak už stačí jen pravidelná zálivka a odstraňování plevele. Než přijde podzim, spící očka na výhonu pustí kořeny a vy máte sazenici, kterou pak už můžete vysadit kamkoli.

Řízky bobulovin je nejlepší odebírat v předjaří

Trochu náročnějším způsobem, jak množit bobuloviny, je řízkování. To spočívá v odběru řízků z matečních rostlin. Opět se používají výhradně jednoleté výhony, řízky by měly být přibližně 20-25 cm dlouhé a seříznuté jak dole, tak nahoře pod úhlem 45 stupňů. Na mé fotografii jsou nařezané větvičky před tím, než je před výsadbou ještě upravím.

Kdy řízky odebírat? Prakticky kdykoli v době vegetačního klidu, podle mě je ideální předjaří, protože pak odpadá otázka, kam s nimi? Když je nařežete v říjnu, musíte se celou zimu starat, aby nevyschly. Uschlý řízek je mrtvý řízek. Já se do řízkování pustil na začátku února (3. 2.), někdy v březnu půjdou do země. Do té doby je budeme mít v lednici v dolní přihrádce na zeleninu.

Vždy dodržte několik pravidel

Při samotné výsadbě řízků dodržte pár pravidel. Sázejte do dobře odplevelené a vyhnojené půdy. Do země řízky píchněte pod úhlem 45 stupňů – čím větší plochou budou pod zemí, tím snadněji zakoření. Hloubka výsadby? Nejméně dvě třetiny řízku by měly být v zemi, pokud máte lehkou a písčitou zeminu, nebojte se větvičku rybízu nebo angreštu píchnout ještě hlouběji.

Na co si dát při řízkování bobulovin pozor? Na výhonech, které použijete, by neměly rašit pupeny. Takové řízky hůře koření a pokud už se zadaří, rostou pomalu. Nezapomeňte také na pravidelnou a dostatečnou zálivku – jako každá sazenice, i řízkované rybízy a angrešty jsou žíznivé.

Můj tip: Nebojte se zasadit řízků o dost víc, než kolik budete potřebovat rostlin. Mnohé se neujmou a mnohé můžete rozdat kamarádům a sousedům. Třeba si na červených a černých kuličkách taky rádi smlsnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *