Vejmrda aneb jablečný křen. My jsme na zimu připraveni

Křen doma milujeme. A tak jsme před třemi roky na malý záhonek zasadili několik řízků z matečné rostliny, kterou jsme objevili za Předboří u polní cesty. První sklizeň jsme měli loni, druhou letos. Sklízíme přitom tak, že polovinu rostlin vyrýpneme, druhou necháme. A příští rok naopak – vyrýpaná část z úlomků znovu vyrazí a rok odpočinku jí stačí, aby rostliny znovu vytvořily silné kořeny vhodné ke sklizni.

Letošní sklizeň byla tak velká, že jsme se rozhodli zavařit pár skleniček vejmrdy. Za „poetickým“ jménem nehledejte ale nic přisprostlého – vejmrda je de facto strouhaný křen s jablky. Při zabijačkách se vejmrda podává s ovarem, skvěle se ale uplatní i ve vegetariánské kuchyni – tedy například u nás doma. 🙂

Dáte si vejmrdu ostrou jako břitva nebo sladší a méně pálivou?

Základní postup přípravy je stejný u obou – jemnější varianta ale po naplnění do skleniček projde ještě sterilizací (nebo chcete-li zavařením). My doporučujeme variantu druhou. Její chuť si oblíbí děti, vydrží mnohem déle než varianta nesterilizovaná, a pokud budete sterilizovat krátce, zachová si vejmrda i dostatek vitamínů.

Vejmdra anebo domácí křen s jablky – náš recept

Vezměte stejné množství křenu a jablek (pro názornost uvedu 1 kg od každého). Křen oloupejte a nastrouhejte na jemno. Nepůjde to rychle a dost se při tom napláčete – čím je křen čerstvější, tím je štiplavější. Jablka zbavte jádřinců a stejně jako křen je nastrouhejte na jemno. Loupat je není třeba, barva slupky dá výsledku pěkný vzhled.

Krok druhý – nastrouhaný křen a jablka důkladně promíchejte, přidejte šťávu z jednoho citronu, lehce osolte, pro zjemnění můžete přidat jednu nebo dvě lžíce medu. Hotovou směs nechte chvilku odpočinout, aby jablka i křen trochu pustily šťávu, pak směs napěchujte do malých skleniček (třeba od přesnídávek) a zavíčkujte je.

Pokud chcete, aby vaše vejmrda byla ostrá jako břitva, máte hotovo. Skleničky dejte do lednice nebo do chladného sklepa, vydrží i pár měsíců – křen nedovolí plísním, aby vejmrdu kontaminovaly.

Pokud chcete variantu jemnější, sterilizujte zavíčkované sklenice cca 15 minut při 80 stupních. Takto ošetřená vejmrda je jemná, přitom pikantní a lehce štiplavá po křenu, ve špajzu vám vydrží rok i déle. Přitom je bez zbytečného bílého cukru a konzervantů. A chuť? S kupovaným „křeníkem“ nesrovnatelná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *