Kdoulový kompot? V zimě jako když ho najdete

Letošní rok přál u nás v zahradě ovoci i (některé) zelenině – třeba kdouloň nasadila tolik plodů, že se jedna z jejích větví i přes podepření bohužel ulomila. Naštěstí, část pletiva zůstala spojena s kmenem a dozrály tak i kdoule, které by jinak přišly vniveč.

Zatímco jiné roky sklízíme kolem 20-25 kg kdoulí, letos jsme jich sklidili rekordních 70 kg. Přihodila se přitom jedna zvláštnost – zatímco všechny předešlé roky dala kdoule plody tvaru jablka, letos jsme trhali kdoule podobné hruškám. Víme, že se podle tvaru plodů rozlišují dva poddruhy kdoule, že nám ale vyrostly různé tvary plodů rok od roku, tomu úplně nerozumíme. 😉

Velká sklizeň znamenala vymyslet i další způsoby, jak kdoule zpracovat a uchovat jejich aroma a výtečnou chuť co nejdéle. My zkusili už tradiční marmeládu a nově také kdoulový sýr a kompot. A v dnešním článku představíme právě ten.

Kdoulový kompot? Stačí pár ingrediencí a do hodiny máte hotovo

Příprava kdoulového kompotu je téměř stejná jako příprava kompotu jablečného nebo hruškového. Podobně jako ony také chutná.

Jak začít? Vezměte přibližně 2 kg kdoulí, omyjte je a otřete jemné chloupky z jejich slupky. Slupku můžete oloupat i nechat, my zkusili oba způsoby a nezaznamenali jsme rozdíl – kompot chutná v obou případech stejně skvěle. Co je ale třeba udělat – zbavte kdoule jádřinců, bubáků a stopek. Hned na začátku říkám – nic snadného to není. Kdoule jsou tvrdé a chce to trochu síly a ostrý a velký nůž.

Hotovo? Pokrájejte čtvrtky kdoulí, které vám po zbavení všeho nechtěného zbydou, na plátky nebo kostičky. My doporučujeme kostičky, lépe se jí a lépe v zavařovačkách i vypadají.

Základem je kdoule nerozvařit

Nakrájené kdoule dejte do většího hrnce a zalijte vodou. Ideálně tak, aby voda dosahovala přibližně 3 cm nad kdoule. Přidejte šťávu z jednoho citronu – kdoule, které jinak mají tendenci na vzduchu rychle hnědnout, zůstanou světlé. A ty, kde jsou už hodně zralé s lehce hnědou dužinou už při sklizni, citronová šťáva lehce zesvětlí.

Nyní přidejte cukr. Přesné množství neřeknu, dejte ho prostě tolik, aby kompot nebyl přeslazený – i samy kdoule, byť syrové jsou velmi trpké, vařením získají hodně na sladké chuti. Doporučujeme na začátek třeba 300 gramů cukru, přisladit můžete při vaření kompotu vždy.

Nezapomeňte na koření. Za nás do kdoulového kompotu patří badyán (jedna hvězdička), skořice (celá, jeden kus) , vanilkový lusk (celý, jeden kus) a hřebíček (cca 20 ks). Vše povařte do změknutí kdoulí, na středním plameni bude stačit 20-30 minut. Průběžně ochutnávejte, kdoule by neměly být v žádném případě rozvařené.

Po uvaření naplňte kompotem zavařovací sklenice, koření vyjmout můžete, ale nemusíte. My necháváme hřebíček, hezky to vypadá. Zavíčkované sklenice pak ještě sterilizujte při cca 80 stupních cca 20 minut. Poté nechte vychladnout.

Co když se všechen uvařený kompot nevejde do sklenic? Nic se neděje. Dejte ho do lednice a ručíme za to, že když v něm „zapomenete“ naběračku, bude za chvíli pryč. Kdoulový kompot je skutečně moc dobrý a voní po sluníčku.

Chcete se zeptat, co s jádřinci a dalším „odpadem“? Pokud máte vermikompostér, radit vám určitě nemusíme, pokud ho nemáte, vraťte zbytky do přírody – na kompost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *