Ačočka. Zkušenosti s pěstováním gigantické varianty

O našem nadšení pro ačokču jsme psali hned na začátku roku. Nenáročnost na zahradě a bohaté využití v kuchyni, kde plody paprikookurky využijete na libovolný způsob, se nám moc zalíbily hned s prvními sklizenými plody.

V zahradnické sezóně 2022 jsme se rozhodli místo klasické ačokči pěstovat její gigantickou variantu. Ta slibuje sklizeň plodů o délce až 15 cm, přičemž plody běžné ačokči mají 5-8 cm.

Naše zkušenost? Příští rok se vracíme ke klasice

Gigantická ačokča má o dost horší klíčivost než klasická – z osmi semen vzešly pouze tři. Růstem se odrůdy nijak neliší, rostliny vypadají stejně. Jak tradiční, tak gigantická ačokča jsou liány, které pro svůj růst potřebují oporu. Obě rostou dost bujně, obě také začínají plodit poměrně pozdě – většinou až na začátku nebo v půlce srpna. Obě ale poměrně dlouho můžete sklízet – v podstatě až do prvních mrazíků.

Rozdíly? Ten největší je asi v množství plodů, které sklidíte. Gigantická odrůda má plody opravdu impozantní, oproti běžné ačokče jich má ale o dost méně. Je to logické, větší plod potřebuje delší čas na svůj vývoj a každá rostlina uživí mnohem více menších plodů než větších. Sklízí se tedy v delších časových intervalech a méně, což může být problém třeba v případě, že chcete ačokči nakládat jako okurky.

S velkými plody, třeba právě v případě nakládání, se také hůř manipuluje – do sklenic se jich vejde méně a navíc, malé plody chutnají ze sladkokyselého nálevu prostě lépe.

My jsme proto nakonec gigantické ačokči začali sklízet ve velikosti, která je vlastní klasické odrůdě – při velikosti 5-8 cm, kdy nám přijde, že jsou nejlépe využitelné jak při konzervaci, tak při zpracování v kuchyni.

Příští rok se vrátíme k pěstování ačokči s běžnou velikostí plodů – gigantické paprikookurky jsou sice přitažlivé na pohled, ve všech ostatních ohledech ale zaostávají. Nám nevyhovují. Co vy a gigantická ačokča? Jaká je vaše zkušenost?

2 odpovědi na “Ačočka. Zkušenosti s pěstováním gigantické varianty”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *