Dinosauří kadeřávek je hvězdou italské kuchyně

Doma je ale i u nás na jihu Čech v zahradě pod horou. Kadeřávek jsme si zamilovali už před lety, dlouho jsme pěstovali klasický kultivar s kadeřavými listy (Brassica oleracea var. sabellica). Ty jsou výborné dušené, zapékané ve směsích s brambory i těstovinami, náramné chutnají v polévkách (nepřekonatelná je s listy kadeřávku poctivá houbová bramboračka), zkusili jsme i kadeřávkové lupínky namísto lupínků bramborových.

Kadeřávek má na naší zahradě i v naší kuchyni svoji pevné místo. Je doslova plný vitamínů, minerálů a antioxidantů, má jemnou chuť a co můžeme posoudit, na rozdíl od ostatních brukvovitých zelenin nenadýmá. A co je asi nejlepší – kadeřávek velmi dobře odolává mrazům, na zahradě ho každoročně sklízíme ještě na začátku března.

Kadeřávek toskánský na začátku června. Z archivu autora.

Letos poprvé zkoušíme kadeřávek toskánský a kadeřávek ruský, které si s kadeřávkem klasickým co do užitné hodnoty a odolnosti mrazu nikterak nezadají. Dnešní textík věnujeme prvně jmenovanému.

Jak kadeřávek toskánský pěstujeme?

Do výsevu jsme se pustili na začátku března – klasicky, do výsevního substrátu a sadbovačů, sazeničky jsme předpěstovávali doma za oknem. Přibližně po třech týdnech jsme rostlinky přestěhovali v sadbovačích do nevytápěného skleníku, kde v letošním chladném jaru bylo některé dny jen těsně nad nulou. Dinosauří kadeřávek se zachoval podle svého jména – vydržel, sílil, rostl.

Nakonec mu sadbovače začaly být malé, v půlce dubna jsme malé rostliny, které začaly polehávat, vysadili na záhon. Pod každou sazenici jsme dali dvě hrsti čerstvého vermikompostu, zalili a… každý den sledovali počasí. To se nelepšilo, několikrát přišly i několikastupňové mrazíky, rostlinky zfialověly (reakce na chlad, kdy pletiva nejsou schopna přijímat živiny)… ale opět přežily. S příchodem teplých dnů v květnu se kadeřávek toskánský vrátil ke svojí tmavě zelené barvě.

Teď už jen zaléváme, plejeme a okopáváme, zatím nepřihnojujeme, ale použijeme opět vermikompost. Na fotografii nahoře můžete vidět spon – sázeli jsme nahusto, listy chceme sklízet průběžně od konce léta až do pozdního podzimu, kadeřávek tak nikdy nedoroste svého maxima, spon půl metru na půl metru nám přišel jako plýtvání místem. Mladé lístky jsou totiž nejchutnější a nejkřehčí, což platí pro každý kadeřávek. Sklizeň je přitom stejná jako u jiných kultivarů kapusty kadeřavé – sklízí se od spodních listů nahoru.

Takto vypadá klasický kadeřávek. Ten jsme letos vynechali. Z archivu autora.

Kadeřávek toskánský v kuchyni?

Kadeřávek toskánský je v kuchyni velmi univerzální. Jeho mírně zemitá a sladká chuť je skvělá v mnoha různých pokrmech. Naše tipy:

1. Saláty: Mladé listy kadeřávku můžete použít syrové v salátech. Jemně je nakrájejte a smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem pro jednoduchý, ale výživný salát.

2. Pečený kadeřávek: Pečený kadeřávek je skvělou a zdravou alternativou ke smaženým lupínkům. Jednoduše ho pokrájejte na menší kousky, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete a pečte do křupava.

3. Dušený kadeřávek: Kadeřávek lze také dusit s cibulí a česnekem jako jednoduchou a zdravou přílohu k hlavnímu jídlu.

4. Polévky a vývary: Kadeřávek je skvělý pro polévky a vývary. Může být přidán do minestrone, zeleninových polévek nebo do polévky s čočkou pro zvýšení výživné hodnoty. Jak už jsme zmínili, poctivá bramboračka bez kadeřávků je bramboračka poloviční.

5. Těstoviny a rizota: Nakrájený kadeřávek můžete přidat do těstovin nebo rizota pro přidanou texturu a chuť.

6. Smoothies a šťávy: Pro jeho výjimečný obsah vitamínů a minerálů můžete přidat kadeřávek do svých ranních smoothies nebo šťáv. Jen pozor, v čem odšťavňujete – šnekový odšťavňovač je nutností.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *