Z lesa přímo do čaje. Smrkový med je elixírem zdraví

Asi je jasné, že smrkový med není (podobně jako třeba med pampeliškový) stejný med, který nám dávají včely – možná je dokonce slovo med v tomto případě zakázáno legislativou EU? Kdo by to zkoumal… my med z mladých smrkových výhonků vyrábíme sami pro sebe nebo naše známé a přátele.

Zkuste smrkový med také. Mladých smrkových výhonků je na jaře všude dost a dost (ve smrkových lesích, samozřejmě), jen prosím neorvěte všechny výhonky, a to hlavně na malých smrčcích. A samozřejmě, zdaleka se vyhněte výhonku vrcholovému, kterým smrček roste do výšky.

Namáčení smrkových výhonků před přípravou medu. Z archivu autora.

Na smrkový med, který připravujeme my, budete potřebovat přibližně 1 kg smrkových výhonků. Platí, že menší jsou lepší, obsahují nejvíc terpenů a silic, které dávají smrkovému jehličí jeho typickou vůni. Obecně platí, že vhodné na přípravu medu jsou výhonky do cca 7-8 cm, které jsou ještě měkké (nemají dřevnatějící větvičku) a světle zelené.

Důležité připomenutí – smrkové výhonky nikdy neberte ze stromů, které rostou v blízkosti silnic nebo v okolí průmyslových zón. Smrk si do sebe rád stanuje škodlivé látky z ovzduší, v mladých výhoncích byste si je donesli domů.

Jaké zdravotní účinky smrkový med má?

Zelené výhonky obsahují vysoký obsah vitamínu C – ten ale v hotovém medu, připraveném tepelnou úpravou, nenajdete – vysoké teploty jej zničí. Podobně je to s antioxidanty. Říkáte si, co jiného tedy získáte než hustý cukrový roztok s vůní lesa?

Právě o tu „vůni lesa“ jde. Tepelnou úpravou se totiž ze smrkových výhonků uvolní maximum terpenů, které mají výrazný účinek na naše zdraví – pomáhají rozpouštět hleny, uvolňují dýchací cesty, tiší bolesti kloubů a svalů a celkově posilují naši imunitu a organismus obecně. Smrkový med je výborným sladidlem do čajů při nachlazení, chřipkách a obecně všech onemocněních horních a dolních cest dýchacích.

Smrkový med může také obsahovat antimikrobiální látky, které pomáhají v boji proti některým bakteriím a plísním.

Náš recept na domácí smrkový med?

Kilogram výhonků dejte do většího hrnce, zalijte 1,5 litru vody, přidejte 3 střední a na kolečka pokrájené citrony (nejlépe v kvalitě bio) a povařte na středních ohni přibližně hodinu, aby se začaly uvolňoval terpentýnové silice.

Poté nechte vše vychladnout a 24 hodin odpočívat. Pak výhonky slijte, přidejte cca 1,5 cukru (používáme třtinový) a vařte tak dlouho, dokud nedosáhnete medové konzistence. Jak dlouho to trvá? Počítejte se dvěma až třemi hodinami.

Nakonec ještě horký med naplňte do sklenic a ty otočte přibližně na 20 minut dnem vzhůru.

Jedna odpověď na “Z lesa přímo do čaje. Smrkový med je elixírem zdraví”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *