První květy roku 2022. Co rozkvetlo už v lednu?

V zahradě pod horou jsme zvyklí, že na konci ledna vykvétají maximálně lísky. To ale květy, tak jak to slovo vnímáme, nejsou. Lísky mají jehnědy. Čemeřice u nás začínají v půlce února, sněženky a krokusy ještě o něco déle. Od letoška je všechno jinak. Jeden z loni vysazených keřů nás překvapil žlutými kvítky.

Konkrétně jde Hamamelis intermedia ‚Arnold Promise‘, česky Vilín prostřední ‚Arnold Promise‘. Vilíny jsou posledních několik let módní záležitostí. Popravdě, není se co divit. Který z kvetoucích keřů začíná v tuzemsku vykvétat ještě v době, kdy jsou mrazy i přes den a sníh?

My jsme vilín zasadili loni v létě, byl jsem docela zvědavý, jestli pokvete už první zimu. Kvete. Zatím se otevřely dva květy, další desítky poupat má keř nasazených.

Kvetoucí vilín vypadá skutečně zajímavě. Květy se objevují na neolistěných větvích, jsou jasně žluté a připomínají třásně. Kultivar ‚Arnold Promise‘ je považovaný za nejbohatěji kvetoucí kultivar vilínu se žlutými květy.

Náš vilín má zatím půl metru na výšku, v dospělosti by měl mít 2-4 metry. Pěstování je snadné, vilíny snadno odolají teplotám –29°C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *