Rychlejší klíčení výsevů? Zkuste to, co my

Teplá zima bez sněhu, jaro bez deště… pokolikáté už se v posledních letech opakuje podobný scénář? Ani letos to zatím nevypadá na nějakou závratnou změnu – je sucho. A možná bude celý rok.

Sucho je pro zahradu problém, pokud tedy nepěstujete výhradně kaktusy a sukulenty. Dokáže vám výrazně snížit sklizeň, protože za sucha rostliny méně plodí. V létě musíte rostlinám zajistit vláhu z jiných než přírodních zdrojů, což není vždy jednoduché a levné. Sucho na jaře je ale nejhorší – když nedáte dost vody klíčícím semínkům, nevzejdou.

My v zahradě pod horou jsme si zvykli v posledních letech bojovat s jarním suchem namáčením semínek před výsevem. Úplně všech ne, namáčíme jen ta velká nebo už od pohledu tvrdá. Zkrátka taková, která by při nedostatku vláhy mohla mít s klíčením problém. Která to jsou, napíšu ještě později.

Nejdřív k samotnému namáčení. Co neděláme?

Nepoužíváme pro namáčení semen žádné nálevy, o kterých se píše často na internetu. Nálev z kozlíku chrání semena před chladem, kopřiva a pampeliška změkčují obal semen a usnadňují jejich klíčení, heřmánek funguje u klíčících semen jako antibiotikum.

Tohle všechno je asi pravda, ale ruku na srdce – fakt potřebují semena při výsevu až takovou péči? Podle mě musí pro svůj život něco udělat i samotné semínko, v přírodě ho také nic nezalévá nálev z pampelišky a kozlíku.

My namáčíme semena v čisté vodě. Dbáme na to, aby byla opravdu čistá – pokud necháme semena bobtnat třeba dva dny, vodu aspoň dvakrát denně vyměníme. Také semena minimálně jednou denně promícháme, aby se voda okysličila. Ještě dodám, že je potřeba, aby semena byla ve vodě ponořena celá.

Která semena máčíme a jak dlouho?

Už jsem zmínil, že hlavně ta velká a od pohledu tvrdá. Tedy především bobovité – hrách a fazole. Ty necháváme ve vodě minimálně dva dny, na záhon je sejeme v okamžiku, kdy se začíná objevovat klíček. Správný okamžik je třeba naučit se odhadnout – když je klíček velký, při výsevu se ulomí.

Namáčíme také čtyřboč (novozélandský špenát), který klíčí velmi dlouho a velmi špatně. Ten necháváme ve vodě také dva dny. Jeden den namáčíme také hlízky šáchoru jedlého (zemní mandle). A to jako při výsevu v květnu přímo na záhon, tak při předpěstování v březnu. Minimálně den namáčíme také kukuřici.

Namáčíte semena před výsevem také? Podělte se o zkušenosti v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *