Česnek máme rádi. A sázíme ho (občas) i v únoru

Tedy ne vždy. Třeba pro letošní sklizeň jsme v zahradě pod horou sázeli česnek na konci listopadu. Podzim byl teplý, česnek se dal klidně sázet i v prosinci. Dokud není zmrzlá půda, může česnek do země – když přijdou mrazy, je se sázením konec.

Přesně tohle (mrazy) nás potkalo na podzim 2020. Člověk spíš než česnek řešil pandemii covidu, nakonec jsme na to, že by měl jít do země, úplně zapomněli. Protože si ale bez česneku nedovedeme představit vaření a česnek kupovaný bývá často bez chuti, rozhodli jsme se zasadit stroužky na jaře. Přesněji řečeno, v předjaří.

Rozhodnutí bylo správné, na konci léta jsme sklidili tolik česneku, kolik ho obvykle sklízíme při výsadbě podzimní. A to jsem si v únoru při sázení musel ze záhonu dokonce shrabat vrstvu sněhu, abych se dostal do země. Na první fotce je česnek 17. února 2021, na druhé 22. května.

Moje tipy pro jarní výsadbu česneku

  • Proč si myslím, že je jaro pro výsadbu česneku v posledních letech lepší? Jak jsou mírné a bezmrazé zimy, hrozí česneku, který mráz potřebuje, zahnívání a další neplechy. Jarní česnek je tohoto rizika ušetřený.
  • Vysadit jarní nebo podzimní odrůdy česneku? Přiznám se, že tohle úplně neřešíme. Prostě zasadíme sadbový česnek… a on vždycky vyroste. Ale příští rok možná zkusíme experiment.
  • Vždy sázejte česnek sadbový a český. Proč sadbový? Na rozdíl od česneku je pěstován pro výsadbu, víc asi není třeba říkat. Je silný, zdravý, vždy jde o ověřenou odrůdu. A proč český? Pokud totiž zasadíte třeba česnek španělský (koupený navíc jako konzumní v supermarketu), nebude úroda taková, jako s česnekem českým. Česnek citlivě reaguje na délku dne, španělské odrůdy nejlépe rostou tam, kde jsou dny krátké. Třeba ve Španělsku. U nás nikoli.
  • Mořit nebo nemořit? My nemoříme a česnek nám prospívá. Přesto moření česneku před výsadbou doporučím. Že není potřeba u nás neznamená, že se bez něj obejdete i vy.
  • Paličák nebo nepaličák. Já nedám dopustit na nepaličák. Vydrží delší skladování. A má menší stroužky, což je v kuchyni prima.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *