Jak přilákat do zahrady motýly?

Jsou krásní a jsou i užiteční. A to možná víc, než by se mohlo zdát. Vedle včel, mnohých druhů dvoukřídlého hmyzu a některých brouků patři totiž k nejvýznamnějším opylovačům v přírodě. A to jak v té „divoké“, tak té „kulturní“ – v zahradě.

Jejich význam je velký, jejich úbytek ale taky. Monokultury na polích, insekticidy, pečlivě udržované trávníky v zahradách – to všechno jsou důvody, proč je motýlů stále méně.

U nás v zahradě pod horou je motýlů pořád dost. A když se budete řídit radami, které pro vás v tomto „motýlím článku“ mám, budete se z jejich přítomnosti těšit taky. Co tedy dělat, aby se motýli nastěhovali i do vaší zahrady?

Vysaďte do zahrady komuli, motýlí keř

Komule Davidova (Buddleia davidii) je pro motýly něco jako pro kočky šanta – jakmile rozkvete, žádný motýl v okolí intenzivní vůni jejích květů neodolá. Mohu potvrdit, že už na mladém keři o výšce cca 1 metr jsme napočítali kolem 40 motýlů, převážně baboček.

Komule (také se jí říká motýlí keř nebo letní či tibetský šeřík) má původ v Číně, v tuzemsku ale prospívá zcela bez problémů. Jediné, co jí dopřejte, je dostatek slunce a nepřemokřený substrát. Motýlí keř uvítá také hluboký řez. Roste velmi rychle a květy nasazuje na letošních výhonech. Bát se, že po radikálnějším zmlazení v létě nepokvete, není tedy třeba.

Motýlí keř můžete zasadit jako solitéru, my ho máme v živém plotě, kterým chceme z jedné strany postupně zakrýt klenutý sklep. Jeho fialové květy doplňují dvě barevné varianty ibišku syrského, pustoryl, šeřík a vilín, který ovšem kvete už v lednu.

V čem je komule ještě výjimečná? Není to „na jaře kvetoucí“ keř, ani „v létě kvetoucí“ – komule kvete neúnavně celou sezónu. Na jaře začne, na podzim skončí. A celou tu dobu láká do zahrady motýly ze širokého okolí.

Jestli jsou nějaké další keře, na které nedají motýli dopustit? Doporučím hlavně šeřík, kalinu a tavolník. My máme v zahradě všechny jmenované.

Kromě keřů připravte motýlům pořádnou květinovou hostinu – milují hlavně pestré květy s pořádnou porcí nektaru. Levandule, třapatka, aksamitník, na podzim pak třeba astry… nic z toho si motýli nenechají ujít.

Můj tip? Kousek zahrady nechte motýlům na „odchov mladých“

Babočka kopřivová, otakárek fenyklový… už jména motýlů říkají, co mají jejich housenky rády. My jim v zahradě pod horou necháváme místa, kde nic nepěstujeme a nejsou moc na očích, zarůst kopřivami, které se pak hemží chlupatými housenkami.

Pokud máte možnost, zasejte na kousek záhonu třeba i fenykl nebo kopr. Nejuniverzálnější je už zmíněná kopřiva. Většina okáčů potřebuje k vývoji lipnicovité, těm bude stačit, když na příhodném místě necháte růst „obyčejný“ trávník.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *