Jak vypadají zeleninové záhony v zahradě pod horou?

Jsou široké tak, aby člověk v předklonu při výsevu, pletí nebo okopávání pohodlně dosáhl z cestičky tam, kam potřebuje. Zároveň jsou lehce nad úrovní terénu, protože… je to pohodlné. Co si pod tím máte představit?

V zahradě pod horou pěstujeme zeleninu už čtyřicet let. Nejdříve otec, posledních několik let my. Za tu dobu jsme vyzkoušeli spoustu typů záhonů. Jeden čas jsme rýpali celou plochu a mezi záhony jsme vyšlapávali cestičky. Nevyhovovalo to z více důvodů. Cestičky se na podzim těžko rýpaly, jak byly ušlapané. Na cestičkách se rády šířily úporné plevele. Po dešti se nedalo mezi záhony chodit, cestičky byly plné bláta.

Zkusili jsme také úzké záhony v úrovni terénu. Od okolí jsme je oddělovali plastovými zábranami nebo nechávali hranici jen tak. Ani tento způsob nestál za to. Člověk se při práci musel moc ohýbat. Špatně se udržoval prostor mezi záhony – i když jsme dělali mezeru „na sekačku“, údržba nebyla jednoduchá. U bujnější zeleniny se stávalo, že sekání trávníku mezi záhony znamenalo posekání části úrody.

60 cm na šířku, 20 cm nad terénem. Tak vypadají naše záhony dneska

Posledních 15 let pěstujeme zeleninu na záhonech širokých 60 cm, které jsou 20 cm nad okolním terénem. A už 15 let si říkáme, jak skvělé tohle řešení je.

  • Proč jsme zvolili šířku 60 cm? Je to pro nás opravdu ideální šířka na to, abychom z obou stran záhonů vždy dosáhli všude tam, kde potřebujeme. Zároveň je to dost na to, aby se na záhon vešly ve třech řádcích třeba květáky, kapusta nebo kadeřávek.
  • Vyvýšení 20 cm – není to málo? Popravdě řečeno, je. Raději bych zeleninové záhony vysoké aspoň 60–100 cm, abychom se nemuseli při práci vůbec ohýbat. Zatím ale nemáme tolik materiálu, abychom takhle vysoké záhony mohli založit. Ale jak stále víc kompostujeme a štěpkujeme veškerý zahradní odpad, postupně vysoké záhony uděláme. Zatím máme jeden – pěstujeme na něm ačokču a tykve.
  • Vyplatí se tedy i málo vyvýšené záhony? Určitě ano. Kromě toho, že při práci namáháme méně záda, lépe se ošetřuje prostor mezi záhony. Máme mezi nimi trávník, stačí tedy mezi nimi projet sekačkou při sekání zahrady.

Takto je to u nás. U vás to může být úplně jinak. Stejně jako nejsou stejní žádní dva lidé, nejsou stejné ani žádné dvě zahrady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *