Plata od vajec? Na předpěstování sadby skvělá pomůcka

Plata od vajec zažívají ve světě zahradníků a zahradnic boom. Používají se na výsevy i předpěstování sazenic zeleniny, okrasných rostlin i letniček. Osobně znám jednu balkonovou zahradnici, která v platu od vajec pěstuje ředkvičky.

Nám obaly od vajíček slouží na předpěstování (nebo spíš dopěstování) zeleninové sadby a bylinek. Samozřejmě, obaly kartonové, plastovým se vyhýbáme – ty totiž nejde později se sazenicemi zasadit do země. Papírové ano, rozloží se. Vyséváme tedy do různých misek, do plat od vajec sazeničky přepikýrováváme.

Pro všechny, kdo se vydají stejnou cestou, jsem připravil několik tipů, jak to s platy od vajec na zahradě „skoulet na jedničku“

  • Do kartonových obalů od vajec vysévejte nebo sázejte jen tehdy, pokud rostlinkám dokážete zajistit dostatek vody. Kartonový papír je totiž hodně nasákavý a bere si vodu ze substrátu. Semínka nebo malé sazeničky je tak potřeba zalévat často a hodně. Rozhodně častěji a více než když jsou v plastových sadbovačích. Co jsem vypozoroval, i hodně prolitý substrát je v papírovém platu od vajec do 48 hodin suchý na troud. Na to opravdu pozor.
  • Tip druhý: Neřiďte se radami z internetu, které říkají, že předpěstované sazeničky můžete bez obav vysadit i kartonem do země. Že se karton rozloží podobně jako se rozloží sadbovače z rašeliny. Za sebe říkám, že je to docela risk. Karton bývá dost tuhý a pevný, i když se může zdát, že namočený se rozpadne raz dva. Já dělám to, že před výsadbou sadbovači z vaječných plat uříznu dno. Kořeny tak mají prostor.
  • Jak velká plata doporučuji? Za mne je maximum plato na 10 vajec. Někdy totiž potřebujete sazeničky přenést, na začátku je možná budete muset i s platy otáčet, protože se vytahují za sluncem. A čím větší plato, tím horší manipulace. Zvlášť, pokud máte čerstvě zalito a karton je nasáklý… a jako živý.
  • Jaké druhy zeleniny a bylinek si s platy od vajec nejlépe rozumí? My do nich dáváme ty, které netvoří ze začátku příliš velký kořenový systém. Přeci jen, prostor po vajíčku není nijak závratně velký. Kedlubny, květák, salát, kapusta, ale také ačokča nebo bylinky – s tím vším máme tu nejlepší zkušenost. Cukety, tykve, rajčata bych neriskoval.

Při použití plat od vajíček také ušetříte. Plastové sadbovače, ani rašelinové jiffy nejsou zadarmo, u těch prvních navíc musíte řešit otázku, jak je ekologicky zlikvidujete.

Zkusíte plata taky nebo už je používáte? Napište mi do komentářů svoji zkušenost.

2 odpovědi na “Plata od vajec? Na předpěstování sadby skvělá pomůcka”

  1. Je škoda, že když někdo řekne “ A“, nedodá k tomu i to “ B.“
    V domnění, že si ulehčím pikýrování jsem zasel do desetimístného kartonu po 2 semenech papriky, Pro jistotu jsem si zbylá semena zasel tradičním způsobem. Obojí jsem opatřil igelitovým převlekem a čekal. Již to, že klíčení tradičním způsobem proběhlo rychleji mě překvapilo. Horší však bylo, že klíčící rostliny v kartonu brzo zastavily růst i když jsem plato umístil do jakéhosi podlévátka a často i rosil. Příčina byla nasnadě. Karton vám pořídí sebrat vodu a substrát zůstává suchý
    „Dobrá rada – s novinkami opatrně „

    1. Nevím, jaké B máte na mysli. 😉 I v článku jasně napsáno – do kartonových obalů od vajec vysévejte nebo sázejte jen tehdy, pokud rostlinkám dokážete zajistit dostatek vody. To může být u paprik problém – klíčí a startují růst při vyšších teplotách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *