Česnek. Jak o něj pečovat po sklizni?

Sklizeň česneku, to je téma, kde co pěstitel, to názor. Paličák se má sklidit, když se začínají narovnávat květní stvoly, nepaličáky když třetina až polovina natě lehne. Jenže, takhle jednoduché to většinou není.

Česnek je živý organismus a jako takový reaguje na klimatické podmínky. Deštivé počasí nebo naopak dlouhotrvající sucha, to obojí může ovlivnit správný čas sklizně. Pokud budete v mokrém létě čekat na narovnání květních stvolů, může se stát, že sklidíte česnek nahnilý nebo plesnivý.

My letos sklidili paličák už na konci června. To je trochu dřív než třeba loni, ale jednak se začaly narovnávat stvoly, druhak začalo období silných bouřek a nadměrné srážky by mohly úrodu zrajícího česneku poškodit. Samozřejmě, nejprve jsme vytáhli ze země dvě rostliny na zkoušku, každou z jiné strany záhonu. Teprve pak jsme se pustili do sklizně.

Jak česnek sklidit a jak o něj po sklizni pečovat? Náš postup je už roky stejný

  • Když je delší čas sucho a půda je tvrdá, vyrýpáváme česnek opatrně rýčem. V rocích, jako je ten letošní, kdy v době sklizně často prší, česnek sklízíme vytahováním rostlin ze země rukou. Je třeba ale opatrnosti, při vytahování česneku větší silou může snadno dojít k poškození rostlin v místě, kde listy vyrůstají z cibulky. A každé takové poškození se může stát vstupním místem pro infekci a plísně.
  • Po sklizení česneku zbavte palice velkých nečistot, pokud je na nich hodně hlíny (jako třeba letos u nás), nebojte se je opláchnout ve vodě. V žádném případě ale neotloukejte palice česneku o sebe – i malé nárazy mohou nenávratně poškodit stroužky. Hlínu se nesnažte ani „sloupnout“ – většinou sloupnete i slupku… a pak nezbývá, než česnek rychle zpracovat, ke dlouhodobému skladování už se nehodí.
  • Po očištění dejte česnek sušit. Ani sušení česneku není věda. Někdo jej zamotává i s natí do věnců, další pěstitelé ho sušší v jedné vrstvě na sítech. V obou případech ale umístěte česnek na dobře větrané a hlavně zastíněné místo. Nechat česnek po sklizni schnout na záhonu je nevhodné, na slunci mu hrozí úžeh a výrazné zhoršení chuti. My česneku zastřiháváme stvol na cca 20 cm, zastřiháváme rovnou i kořínky.
  • Ty samozřejmě můžete ostříhat až po usušení, jde to ale hůř než s čerstvými. Po tomto ošetření sušíme česnek svázaný po deseti pod střechou nad vraty do stodoly (viz foto). Sluníčko tam nemůže, místo je dobře větrané. Důležité je, aby každá palice byla na vzduchu. Usušeno máte přibližně po měsíci, pak přemístíme česnek do suchého špajzu.

Pečujete o česnek po sklizení stejně? Napište nám svoji zkušenost do komentářů. Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *