Špirlice nachová. Masožravka, která vydrží české mrazy

Svět masožravých rostlin je světem mnoha podivuhodností. Nálevky a láčky plné smrtícího nektaru, lepivé listy, které se pevně zamotají kolem kořisti nebo úžasné pasti mucholapek podivných, které sklapnou během okamžiku.

My v zahradě pod horou nejsme na pěstování masožravek žádní velcí specialisté, několik jich ale máme. Jednu láčkovku (Nepenthes), několik mucholapek (Dionaea muscipula), rosnatky (Drosera) a od letoška také špirlici nachovou (Sarracenia purpurea) v její severní formě, kterou je možná v Česku snad jako jedinou z cizokrajných masožravých rostlin pěstovat celoročně venku.

Pozor. Českou zimu vydrží jen severní poddruh špirlice

Špirlice nachová, její severní chladnomilný poddruh, který je v tuzemsku mrazuvzdorný, má domov v severní Americe, kde roste hlavně u potoků, v močálech a rašeliništích. Podobné nároky má špirlice i v našich podmínkách – potřebuje mít neustále mokrý substrát. Ne vlhký, mokrý.

My ji máme zatím v květníku, který stojí v nádobě s vodou. Nad umístěním v zahradě zatím přemýšlíme, špirlice potřebuje kromě mokra i kyselou půdu, nejvíc jí svědčí rašelina. A aby toho nebylo málo, dělá jí dobře plné slunce – právě jeho paprsky vybarví její pasti do překrásné purpurové.

Najít vhodné místo není tak úplně snadné. Snad jen pro formu ještě dodám, že v zimě špirlice vystačí s vlhkou půdou, mokro jim může ublížit. Na druhou stranu – když necháte špirlice v zimě „přejít mrazem“ mnohem více a ochotněji kvetou. Nejlepší patrně bude vybudovat na zahradě vlastní rašeliniště. Uvidíme na jaře. 😉

Špirlice v zahradě? Až 30 cm vysoké pasti a nádherné květy

Špirlice nachová je efektní nejen svými listy, které tvoří efektní nálevky s otevřeným víčkem vysoké až 30 cm, jednou ročně se na cca půlmetrovém stvolu objeví i velký rudý květ. Jeho barva je dobrým rozlišovacím znamením, pokud nevíte, jestli máte mrazuvzdornou severní variantu, nebo variantu jižní, které je teplomilná. Ta kvete bíle až zelenožlutě a českou zimu venku nepřežije.

Špirlice nachová je v tuzemsku sice mrazuvzdorná, ale při teplotách pod -10 °C vymrzá. Na podzim je proto nutné přikrýt rostliny dostatečně vysokou vrstvou slámy, chvojí nebo jiného materiálu, který je před mrazy ochrání.

Možná vás napadá, kde se k mrazuvzdorné špirlici dostat?

V běžné obchodní síti (hobbymarkety třeba) bych nad jejím nákupem dost váhal, člověk si nemůže být jistý, že kupuje skutečně mrazuvzdornou variantu – dokud nevykvetou, vypadají všechny špirlice nachové hodně podobně.

Lepší způsob je nákup od osvědčeného pěstitele, kterého člověk snadno najde třeba na internetu. A ten nejlepší? Zajeďte si jako my na Den otevřených dveří do Botanického ústavu AV ČR v Třeboni – tam se dají koupit velké sazenice za poměrně prima peníze i s odborným výkladem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *