Motýlí keř. Na co myslet při jeho výsadbě v zahradě?

Motýlí keř, letní šeřík… to jsou asi dva nejznámější lidové názvy pro komuli Davidovu, bujně rostoucí keř, který se v posledních letech zabydlel v tuzemských zahradách. Jeden exemplář máme i v zahradě naší. Pěstujeme jej v živém plotu z keřů kvetoucích v létě.

Pro svoji schopnost lákat motýly je komule Davidova přijímána někdy až trochu nekriticky. Ano, je krásná, nádherně voní a od července do září, kdy bohatě kvete, je skutečně obsypána motýly a dalšími opylovači (milují ji i včely a čmeláci). Na druhou stranu, její pěstování má i několik ALE.

Za zmínku stojí hlavně tyto tři:

Motýlí keř patří mezi invazivní druhy. I když neoficiálně

Pokud jej necháte pár let bez dozoru, může se rozšířit na velkou část vaší zahrady. Komule Davidova, která pochází z Číny, nemá v Evropě přirozené nepřátele – ani z říše hmyzu, ani býložravců. Navíc velmi bujně roste a pokud ji včas neusměrníte, snadno přetlačí naše původní druhy. V zahradách i mimo ně. Kdo by se chtěl dozvědět více, doporučuji práci německého Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí.

Motýlí keř často nevypadá… jako keř

Rozhodně tedy ne jako keř, který by mohl a měl v zahradě plnit roli výrazné solitéry. Dlouhé výhony neudrží vzpřímený růst a mají tendenci padat k zemi. Tvar keře je dost nepravidelný a bez pravidelného střihu bude motýlí keř po dvou třech letech bujného růstu (a že bujný je) jako solitéra nepříliš estetickým prvkem.

My máme komuli zapojenou do kvetoucího živého plotu – mezi pustorylem a syrským ibiškem. Samotná rostlina není tolik na očích, o to víc vynikají její květenství dlouhá až 30 cm a plná baboček.

Motýlí keř uspokojivě kvete jen když o něj správně pečujete

Správnou péčí je v tomhle případě jarní střih. Komule Davidova kvete na letošních výhonech, nebojte se keře v předjaří výrazně seříznout. Když ponecháte půlmetrové výhony, bohatě to postačí. Pokud se radši orientujete podle oček, seřízněte výhony nad 3-5 očkem.

Neseříznutý motýlí keř vám samozřejmě poroste také, ale mnohem více energie dá do hmoty, kvete jen minimálně. Dobré je také vědět, že květenství zůstávají na keři i dlouho po odkvětu. Uschlá a narezlá mohou někoho esteticky pohoršovat – v tom případě nezbývá nic jiného než je pravidelně odstraňovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *