Začala sezóna ředkviček. Kdy u nás skončí? Až v listopadu

Raphanus sativus var. sativus, ředkvička setá. Znali ji ve Starém Egyptě, kde spolu s česnekem a cibulí patřila do jídelníčků stavitelů pyramid – možná právě díky její palčivé chuti podávali tak žhavé výkony při přemisťování obřích kvádrů. Pěstovala se ve Středomoří, doma (původem) je v Asii.

Doma jsou ředkvičky i v tuzemských zahrádkách, tu naší nevyjímaje. Postupně jsme si našli systém, jak pěstovat ředkvičky tak, abychom z nich dostali maximum. S výsevem začínáme v únoru, naposledy vyséváme v říjnu a sklízíme v listopadu. Ve skleníku. Nevytápěném.

Ředkvičky z únorového výsevu 2022. Z archivu autora.

Z únorového výsevu ve sklízíme ředkvičky nejpozději na začátku dubna

Do skleníku vyséváme v zahradě po horou ředkvičky nejdříve v půlce února. Dřívější výsev neriskujeme, únor ještě umí překvapit silnými mrazy. Samotnému výsevu předchází příprava skleníku – ten máme celou zimu otevřený, aby vymrzl, půda v něm bývá zmrzlá taky (hážeme do skleníku v zimě sníh, když napadne). Přibližně týden před setím ředkviček skleník zavřeme, rozbijeme zmrzlý substrát na hroudy… a necháme vše odpočinout.

Pokud je teplo (stačí pár stupňů nad nulou), hroudy rozmrznou a rozpadnou se, ohřátý substrát pak ve skleníku stačí už jen připravit na setí. Nakypřit, zbavit případných zbytků plevele, uhrabat a hlavně nehnojit. Jestli totiž ředkvičky něco nemají jako zelenina druhé trati rády, je to čerstvě vyhnojená půda. Pak už stačí jen udělat řádky a zasít ředkvičky tak, jak jste zvyklí – do řádků, maximálně 1 centimetr hluboko. Vzdálenost mezi semínky volíme cca 3-4 cm, nemusíme pak jednotit.

Jaké odrůdy v únoru vyséváme? Vždy sáhneme po nějaké rané, každý rok zkusíme něco jiného – letos jsme zvolili tetraploidní Kvartu. Tetraploidní odrůdy máme obecně raději – mají velká semena, se kterými jde setí rychle od ruky, rychleji rostou a mají větší bulvičky. A chutnají na jedničku.

I takové ředkvičky sklízíme v listopadu. Z archivu autora.

Únorové skleníkové ředkvičky sklízíme po 6 – 7 týdnech, přeci jen, nevytápěný skleník je nevytápěný skleník. Ředkvička je rostlinou, které chlad nevadí při klíčení, když je ale chladno delší čas, roste pomalu. Ale roste a vyroste, protože druhá půlka března už bývá teplá.

Náš tip: Únorové ředkvičky ihned po výsevu zakryjeme netkanou textilií, kterou dáváme pryč až v momentě, kdy už mají ředkvičky cca 2 cm lístky. Než přitom ředkvičky vyklíčí, zaléváme je vlažnou vodou. Pak už stačí jen voda odražená. Zalévejte pravidelně. Když nedáte ředkvičkám napít, dřevnatí. A když jim dáte napít po delším období sucha hodně, popraskají. Poživatelné pak nejsou ani v jednom případě.

Po sklizni ze skleníku vyséváme ředkvičky… opět do skleníku. Ale až na podzim

Na venkovních záhonech ředkvičky už nepěstujeme. Plocha záhonů není nafukovací a my toho chceme každý rok zkusit tolik nového… ředkvičky jsou pro nás zeleninou, která nám dává první vitamíny na jaře a poslední na podzim.

I proto osejeme celý skleník ředkvičkou ještě na podzim. Ideální je první výsev někdy na začátku září, kdy se už začíná krátit den a ředkvička nejde do květu. A když sklidíme někdy v půlce října, vysejeme ještě jednou a sklízíme třeba i do konce listopadu. Všechny bulvičky už sice nejsou dorostlé, to ale neznamená, že by nebyly dobré.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *