Topinambury? Snadné pěstování, bohaté využití v kuchyni

S topinambury jsme začínali v létě 2021, kdy jsme zasadili tři sazenice ze zahradnictví. Na podzim jsme neměli odvahu podívat se, jestli se pod zemí něco urodilo, rostliny samotné vyrostly tak do metrové výšky – nic moc, řeklo by se.

Na jaře topinambury vyrazily poměrně pozdě (snad na konci dubna) a opět jen tři rostliny. Dvě jsme přesadili, protože na jejich místě jsme počítali s něčím jiným. To, co se urodilo pod tou třetí, jsme snědli. Udělali jsme pyré, na oběd pro pětičlennou rodinu to bylo, na přidání si už ne.

Topinambury – výsadba podzim 2022. Z archivu autora.

Ze tří sazenic máme po dvou letech políčko

Dvou přesazených rostlin topinamburů jsme si celý rok 2022 popravdě moc nevšímali. Zálivku nepotřebovaly, hnojení taky ne, z původního srůstu hlíz (cca 4-5 hlíz pod každou původní sazenicí) vyrostly skoro dva metry vysoké, silné a dole se větvící topinambury. Vzhledově připomínaly slunečnice – a také mezi slunečnice patří. Oproti slunečnicím ale mají mnohem menší květy.

Květy topinamburů vypadají takto. Z archivu autora.

V říjnu jsme začali přemýšlet o první sklizni topinamburů. Přemýšlení nakonec trvalo celý měsíc, k vykopání hlíz jsme se odhodlali až 12. listopadu. To už byla nadzemní část topinamburů prakticky uschlá, v půlce října jsme navíc rostliny ve výšce přibližně metr nad zemí zastřihli, aby veškerá energie šla do hlíz.

Vyplatilo se – dvě původní rostliny nám daly skoro plné kolečko hlíz. Část jsme snědli, část jsme zasadili na místo, kde budou růst už trvale. Výběr místa je důležitý, topinambury dokáží rychle zaplevelit i velkou plochu – to se stalo i nám před přibližně 20 lety, kdy jsme s nimi experimentovali poprvé.

Pro výsadbu topinamburů jsme vybrali podzim – hlízy mají delší čas na jarní start a využijí vodu ze zimních srážek. Přitom není třeba se bát, že by je zničily mrazy – v našich podmínkách jsou topinambury plně mrazuvzdorné. Sklízet na novém stanovišti budeme průběžně od podzimu do jara, i proto jsme je nasázeli poměrně hustě – budeme je kopat probírkou, aby vždycky něco zůstalo. Co zůstane, to na jaře opět vyrazí.

Topinambury v kuchyni? Používáme je hlavně místo brambor

Vařené, pečené, smažené jako hranolky, upravené do podoby pyré… Topinambury v kuchyni využijete stejně jako brambory, není třeba ani vymýšlet nějaké speciální recepty. Oproti bramborám není třeba topinambury zbavovat slupky – ta je jemná a slabá. Kratší je i doba vaření – topinambury obsahují mnohem víc vody než brambory, stačí jim čtvrthodina vaření.

Příprava topinamburů na pečení. Z archivu autora.

Jediná nevýhoda – topinambury je třeba zpracovat do několika dnů od sklizně, pak už začnou být nepoživatelné a nepoužitelné. Na druhou stranu, sklízet je na zahradě můžete prakticky celou zimu.

Topinambury se dají, na rozdíl od brambory, konzumovat i syrové. Dokonce tak mnohem více vynikne jejich lehce oříšková chuť. Třeba v zeleninových salátech – mrkev, petržel, celer, topinambur, jablko… zkuste a uvidíte sami.

Říká se, že kdo chce být zdravý, měl by to stravy zahrnout jednu až dvě hlízy denně. My pro to děláme vše. Co vy? 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *