Fazolová pomazánka. Rychlá a zdravá, nejen pro vegetariány

Ale chutná i těm, kdo nedají na maso dopustit, je třeba doplnit slova z titulku. Je plná bílkovin z bílých fazolí, má konzistenci klasické „játrovky“ a chutná po majoránce a dalším tradičním koření české kuchyně.

A co je taky důležité, vyjde vás na pár korun – když napíšeme, že za 100 g zaplatíte kolem 5 Kč, bude to hodně blízko pravdě.

Co na fazolovou pomazánku budete potřebovat?

Velké bílé fazole – vařené, přibližně 200 gramů, jednu cibuli, cca 3 stroužky česneku, trošku olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, majoránku, kvalitní sojovou omáčku (polévkovou lžíci) a dvě polévkové lžíce zakysané smetany.

Domácí fazolová paštika podle našeho receptu. Z archivu autora.

Doporučujeme připravovat paštiku společně s jiným receptem, kde potřebujete vařené fazole – namáčet a vařit fazole v množství jen do paštiky není moc výhodné ani ekonomicky, ani časově. My fazolovou paštiku děláme nejčastěji při přípravě fazolové sekané, kdy dáváme vařit celé balení bílé fazole (500 gramů).

Jak fazolovou pomazánku připravujeme?

Nejdříve si klasicky připravíme fazole – namočíme je přes noc, pak je uvaříme doměkka. Čím déle jsou před vařením namočené, tím kratší dobu je nutné je vařit. Máte uvařeno? Nezapomeňte fazole propláchnout, zvýšíte tím svoje šance na chuťový zážitek bez zbytečného nadýmání. 😉

Dalším krokem receptu je osmahnutí cibulky a česneku. Na olivovém oleji osmahněte nejprve cibuli, nakrájet ji můžete klidně i na větší kousky – bude se mixovat. Po chvilce přidejte česnek na plátky a nechte ho rozvonět. Nasypte vařené fazole, přidejte sojovou omáčku a sůl a vše ještě několik minut nechte restovat.

Pak vše přesypte do misky, přidejte pro zjemnění zakysanou smetanu a směs rozmixujte do hladka. Nakonec paštiku dokořeňte majoránkou a čerstvě mletým pepřem a dejte ji na pár hodin odpočinout do lednice. Čím déle ji v lednici necháte, tím víc se všechny chutě rozleží a spojí.

Náš tip: Snažte se nedávat na pánvi moc oleje, paštika je pak zbytečně mastná. Ale samozřejmě, záleží jen na vaší chuti. Do paštiky můžete použít i jiné koření než pepř a majoránku, ale nám chutná právě tato varianta. I když pro nás fazolová paštika není náhradou za paštiky z masa, svojí vůní i chutí nám připomíná dětství a domácí vepřové paštiky, které se na vesnicích běžně dělaly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *