Vegetariánská fazolová sekaná chutná teplá i studená

Sekanou z fazolí jsme už vyzkoušeli na několik způsobů. S vločkami, kroupami, rohlíky namočenými v másle, s dalšími luštěninami… Každý recept má něco do sebe, každý chutná trošku jinak.

Nejvíc jsme si ale zvykli na způsob přípravy, který vám představíme teď. Je to naše vegetariánská sekaná z velkých bílých fazolí a několika dalších ingrediencí, které jsou doma ve většině domácností.

Fazolová sekaná podle našeho receptu. Z archivu autora.

Co budete do naší fazolové sekané potřebovat?

Základem jsou fazole, dáváme velké bílé v množství asi 500 gramů po uvaření. Připravte si také jednu velkou cibuli, několik stroužků česneku, mletý pepř, sůl, kvalitní sojovou omáčku, majoránku, nové koření, cca 3 polévkové lžíce kečupu, dvě lžíce plnotučné hořčice, strouhanku dle potřeby, 2 vejce, jednu velkou mrkev, jednu střední petržel a hrst sušených hub.

Postup přípravy vegetariánské fazolové sekané podle našeho receptu?

Bílé fazole přes noc namočte a uvařte. Mějte přitom na paměti, že než se uvaří, uplyne nejméně hodina. Zatímco budou uvařené fazole chladnout, nakrájejte nadrobno cibuli a česnek. Obojí osmahněte na pánvi na troše oleje, pak přidejte najemno nastrouhanou mrkev a petržel a osmahněte je též. Nakonec na pánev přidejte sušené houby, které jste si předem na přibližně hodinu namočili.

Máte hotovu? Přidejte obsah pánve k vařeným fazolím a vše rozmixujte ponorným mixérem. S mixováním to ale nepřehánějte, aby měla výsledná sekaná nějakou texturu. Pak přidejte vejce, strouhanku (dvě až tři hrsti by měly stačit), sůl, čerstvě mletý pepř, drcené nové koření, kečup, hořčici, sojovou omáčku. Nezapomeňte na majoránku, ta dává sekané chuť, na kterou jsme u sekané zvyklí.

Vzniklou hmotu dobře promíchejte (klidně rukama) a vytvarujte dvě menší šišky, které dejte do trouby předem vyhřáté na cca 190 stupňů. Pečte přibližně hodinu až hodinu a půl, sekanou pravidelně kontrolujte. Hotovou sekanou podávejte s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo třeba dietním bramborovým salátem – jako my.

Náš tip: Při pečení sekanou hojně podlévejte, nebojte se „prolévat“ vodou i samotné šišky – sekaná bude vláčnější a chutnější.

A ještě jeden tip: Fazolí vaříme vždycky o něco víc a společně se sekanou připravujeme i fazolovou paštiku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *