Dýňové gnocchi z domácích surovin

Zahrada, to je i vaření z domácích surovin. Tak třeba dýňové gnocchi. My si je třeba v únoru připravili z dýně, kterou jsme sklidili loni v září a teprve teď na ni přišla řada. A promíchali jsme je se sušenými rajčaty z naší zahrady, která jsme naložili do oleje s česnekem… z naší zahrady. Takhle to máme rádi. A věříme, že nejen my.

Domácí dýňové gnocchi (také jim můžete říkat dýňové noky) jsou příjemnou alternativou domácích gnocchi bramborových. O gnocchi kupovaných se snad není třeba ani bavit, jsou sice jeden jako druhý, ale bývají mazlavé a složení? Tohle třeba obsahují běžné prodávané gnocchi – sušené brambory 70 %, voda, bramborové vločky, pšeničná mouka, bramborový škrob, rýžová mouka, sůl, regulátor kyselosti, konzervant, přírodní aroma. Samozřejmě, čím dražší gnocchi jsou, tím lepší je i kvalita – ale dát třeba 210 Kč na kilogram?

Domácí dýňové gnocchi s domácími sušenými rajčaty. Z archivu autora.

Pojďte si připravit gnocchi domácí. V receptu je základní surovinou dýně, ale gnocchi z brambor se připravují podobně – jen místo pečené dýně použijete vařené brambory.

Domácí dýňové gnocchi – co všechno bude potřebovat?

Základem je dýně. My jsme použili odrůdu Blue Hubbard z loňské sklizně (vydrží půl roku i víc) – cca 1 kg. Připravte si také cca 500 gramů špaldové hladké mouky, dva žloutky, sůl, sušená rajčata v oleji. Samozřejmě, dýňové noky můžete podávat i jinak – s nějakou omáčkou, listovým špenátem, houbami… na co máte chuť, to použijte.

Jak domácí dýňové noky připravit?

Nakrájejte dýni na větší kousky (klidně i se slupkou, po upečení dužinu snadno vyloupnete) a dejte ji péct na přibližně 50 minut při 180 stupních. Upečenou dýni nechte vychladnout, zbavte ji slupky, dejte do misky a rozmixujte dohladka – třeba tyčovým mixérem.

Pak k dýni přidejte žloutek, lehce osolte, přisypte přibližně polovinu mouky a zpracujte vzniklou směs na těsto. Nejdřív bude hodně lepit, s další moukou ale bude těsto méně lepivé a pružnější. Použijte jen tolik mouky, kolik je nutné, čím méně mouky, tím víc vynikne nasládlá chuť pečené dýně.

Na gnocchi jsme použili odrůdu Blue Hubbard. Z archivu autora.

Hotovo? Rozdělte těsto na několik částí, vyválejte s nich válečky o průměru cca 2-3 cm a z nich pak ostrým nožem odkrajujte špalíky dlouhé opět 2-3 cm. Ty lehce zmáčkněte vidličkou (stranou, kde jsou hroty), noky budou mít (nepříliš znatelné) žebrování, které je pro italské gnocchi typické. Pak gnocchi uvařte v osolené vodě jako těstoviny, solí přitom nešetřete. Hotovo budete mít, až noky vyplavou.

Než budete mít uvařeno, vyklopte do kastrůlku sušená rajčata v oleji a nechte je pořádně prohřát. Nám na pět porcí stačila sklenice domácích sušených rajčat o obsahu 0,3 litru. Poslední krok – smíchejte prohřátá rajčat s vařenými noky a podávejte. My je už dál nekořeníme, bazalku a rajčata přidáváme už do sušených rajčat v oleji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *