Výsevy 2023. Máme zahájeno

Rok 2023 v zahradě pod horou? Opět budeme experimentovat, pěstovat ale budeme i již osvědčené druhy zeleniny a ovoce, velký důraz u nás letos bude na pěstování toho, co se nechá uskladnit a konzervovat na zimu.

Po delší době proto vysadíme kedlubny giganty, dáme víc druhů tykví, zkusíme poprvé sladkojam jedlý (čajot). Plus samozřejmě klasiku jako cibule, česnek, rajčata (ta sušíme a jsou fantastická), červenou řepu. A aby toho nebylo málo, zaměříme se i na zeleninu, které se nechá sklízet i v zimě – dva nové druhy kadeřávku, topinambury… a uvidíme, co nás ještě napadne.

Do země šly i teplomilné plodové zeleniny. Z archivu autora.

V sadbovačích máme netradiční kadeřávky, obří kedlubny i staré odrůdy

Naše první výsevy roku 2023? V nevytápěném skleníku už se nám začínají zelenat ředkvičky, které jsme vyseli před deseti dny – ještě předtím, než se citelně ochladilo a vrátily se noční mrazíky. Pod netkanou textilií se ředkvičkám daří obstojně.

Dnes (2. března) jsme vyseli první zeleninu, kterou budeme předpěstovávat. Už loni jsme si oblíbili kapustu Předzvěst – sklidili jsme asi dvacet docela slušných a pevných hlávek. Letos ji pěstujeme zase. Vyseli jsme po roční přestávce opět beraní rohy, které jsou skvělé naložené – ve skleníku nám pravidelně plodí celé léto. Loni jsme je vyměnili za arménskou okurku, tak se ale bohužel moc neosvědčila a pěstovat už ji nebudeme.

Na nové kadeřávky se těšíme hodně. Z archivu autora.

Poprvé jsme dneska vyseli také divoká rajčata, a to odrůdu, která má až 2 cm velké plody, nevyštipuje se a bohatě se větví a plodí. Z dalších novinek se moc těšíme na dva kadeřávky – ruský a toskánský. Především ten ruský by měl vydržet mrazy až do 25 stupňů, budeme tak snad sklízet celou zimu.

Předpěstováváme také několik starých odrůd – vídeňská raná kedlubna pamatuje vládu Františka Josefa I., salát Čtyři roční období, který se dá pěstovat i přes léto a nevybíhá do květu, byl vyšlechtěný v roce 1885. Z brukvovitých jsme po delší době zaseli i kedlubnu Gigant – v zimě se ve vegetariánské kuchyni určitě neztratí. Hodně se těšíme na vytrvalý pórek, který se nechá na jaře vždycky rozesadit a pěstovat jako pór klasický. Takové malé pórkové perpetuum mobile.

Vytrvalý pórek bude v naší zahradě poprvé. Z archivu autora.

Další výsevy roku 2023 začnou za týden či dva – ale to už venku. Do země půjde mrkev, která potřebuje dlouhý čas na vyklíčení, možná i další ředkvičky. Na konci března budou následovat opět výsevy pro předpěstování – čajot, dýně, ačokča a další mňamky. A v dubnu se pak definitivně přesune ven. A vy budete prostřednictvím článků u toho.

Mimochodem, co všechno už máte zaseto vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *