Dubnové mrazy 2024 nám spálily skoro všechno

Březen 2024? Přišlo jaro s příjemnými teplotami, my na horní zahradě připravovali palivové dřevo na zimu, dávali hnůj k ovocným i okrasným stromům a keřům a těšili se z toho, jak všechno krásně roste a kvete. V první půlce dubna to bylo stejné – jen příjemné jarní počasí se změnilo ve skoro letní úžeh.

Pak přišel šok, který jsme nečekali

Druhá půlka dubna pak znamenala konec nadějí na dobrou úrodu ovoce v letošním roce – stejně jako na většině Česka i v Předboři udeřily noční a ranní mrazy. Ne jarní mrazíky, na které jsme zvyklí a umíme s nimi žít, opravdové mrazy – několik dnů po sobě nad ránem teplota klesala až k mínus 5 stupňům. Tolik v zahradě pod horou nebylo většinu zimy. A tolik a několik dnů po sobě nepamatují ani místní starousedlíci po osmdesátce.

Peckoviny už byly prakticky po odkvětu a nasadily mladé plůdky (a že jich bylo), totéž bobuloviny, jahody a borůvky. V plném rozpuku byly okrasné keře, víc než jiné roky nasadily květů i jabloně. Vlašský ořech, který poslední dva roky vykvetl až po posledních jarních mrazících a bohatě zaplodil, taky letos kvetení uspíšil.

Jak jsme v zahradě pod horou dopadli?

Nejdřív jedna pozitivní zpráva – ve skleníku, kde jsme měli sadbu zeleniny, ředkvičky a saláty, přežilo bez újmy všechno. Velkou zásluhu na tom jistě má koňský hnůj, který jsme dali v únoru ve vrstvě cca 20 cm pod substrát. Koňský hnůj dokázal i v nevytápěněném skleníku udržet teplotu nad nulou bez nutnosti přitápění. Vydržel i hrášek, který měl v době příchodu mrazů cca 5 cm na výšku.

Další zprávy už tak veselé nejsou. Mráz hodně popálil vistárii, dost špatně dopadl i lyriovník tulipánokvětý. Zle dopadl i rododendron, který přišel o všechna otvírající se poupata, vymrzly květy lesních jahod, zmrzly a postupně opadaly mladičké plody angreštů, rybízů, borůvek, třešní i švestek. Totálně vymrzl osmdesátiletý vlašský ořech, na který je letos opravdu smutný pohled. Zmrzl i fíkovník. Spálené květy mají jabloně a kdouloň, rezavá barva okvětních lístků je výmluvná až dost.

Samé katastrofy, chtělo by se říct

Ano i ne. Ano, protože letos nebude v zahradě pod horou žádné ovoce. A ne, protože příští rok všechno může dopadnout zase jinak, protože příroda je prostě příroda. A já věřím, že příští rok se letošní mrazy nezopakují. A okrasné keře? Hned, jak se opět oteplilo, začaly rašit ze záložních pupenů – nepřijdeme o žádný. A to je hlavní.

Co vy a dubnové mrazy 2024?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *