Blue Hubbard. Obří „citrony“ vydrží ve spíži půl roku i víc

Blue Hubbard? Výjimečná odrůda dýně s výjimečným příběhem si v roce 2022 našla cestu i do naší zahrady. Možná bych na dýně špatný rok (ani ostatní dýně nám, ani známým v okolí, moc nešly), ale podle nás to „mohlo být lepší“, alespoň co se počtu sklizených kusů týče.

Nakonec jsme měli čtyři plody s modře zabarvenou slupkou a tvarem obřích citronů, průměrná hmotnost jednoho hubbardu byla kolem 11 kg.

Taky vám dýně Blue Hubbard připomíná obří citron? Z archivu autora

Co nás ale naopak překvapilo pozitivně – prvního hubbarda jsme sklidili v půlce září, ve spíži ho máme ještě teď (únor 2023). Vypadá přitom pořád stejně. Tedy stejně dobře. Půl roku skladování je pro tuhle zimní odrůdu dýně pouze krátkou epizodou v jejím životě. Uvádí se, že v chladu a suchu vydrží klidně i rok.

Tykev Blue Hubbard má nejen atraktivní habitus a mimořádnou dobu skladovatelnosti, má i dlouhou a zajímavou historii. Na trh ji uvedl James Howard Gregory, slavný americký semenář, jemuž dala semena jeho pradlena Elizabeth Hubbardová. A ta je dostala od kapitána Knotta Martina, který je přivezl lodí z jižní Ameriky.

Modrá dýně s hladkou texturou a oříškově sladkou dužinou brzy dobyla Spojené státy, protože tehdy dostupné odrůdy na tom nebyly s chutí nic moc.

Tolik historie, která je možná zčásti i legendou, zpět do současnosti. Do Předboře, na naši zahradu. Dýni Blue Hubbard v kuchyni využijete všude tam, kde jste si oblíbili módní hokkaido nebo dýni máslovou. Kaše, polévka, dýňové hranolky, hubbard výborně poslouží i ve sladké kuchyni. Koneckonců, už chuť této dýně je jemná, sladká a oříšková.

Pěstování není složité, pokud dýně už pěstujete, žádné velké rozdíly nečekejte. A jak už jsme napsali výše – ve spíži tyhle obří „citrony“ vydrží půl roku i víc, díky pevné slupce je i po tak dlouhé době žlutá dužina šťavnatá a voňavá.

Letos zkusíme zase něco jiného. Opět jde ale o dýně s pověstí legendy

Pro rychlou letní sklizeň dáme hokkaido Red Kuri – plodů o hmotnosti do 2 kg dá celé léto dostatek, roste bujně… jde zkrátka o klasické hokkaido.

Na uskladnění jsme vybrali dvě legendární odrůdy. Tou první je Dýně Connecticutských polí, odrůda stará několik století. Plody o hmotnosti 10 kg a parádní kulatý tvar je už kdysi předurčovaly k použití na Halloweena, určitě si nejmíň jednu pro tento účel necháme i my. Ostatní sníme nebo rozdáme, ve spíži totiž vydrží maximálně 3 měsíce. Uvidíme.

Sweet Meat Oregon Homestead. Foto: Deep Harvest Farm
Dýně Connecticutských polí. Foto: Wikipedia

Na co se těšíme nejvíc? Na odrůdu Sweet Meat Oregon Homestead, která je sladká už podle jména. Další výhodou je velmi silná vrstva dužiny a málo semen, skvělá je i skladovatelnost – mnohé kusy vydrží v chladu a suchu až rok. Bojím se, že u nás to ale nebudeme moc otestovat, dýně nám moc chutnají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *