Levandule. S čím ji na zahradě kombinovat?

V Provence ji nazývají modrým zlatem, opojně vonící a nádherně vybarvená bylinka je ale doma i u nás. U nás jako v České republice, i u nás jako v Předboři v zahradě pod horou. Pěstovali jsme ji už několikrát, vždy nám časem sama odešla.

Teprve loni jsme si řekli, že se jí začneme věnovat trochu víc – už fotografie v úvodu článku určitě řekne proč. Levandule je totiž významnou medonosnou trvalkou, kterou milují motýli a včely. Babočky nám obsadily sazenice ještě v kontejnerech, sotva jsme je dovezli.

Na levanduli se začali slétat motýli ještě v květináčích k sázení. Z archivu autora.

Levanduli máme na trvalkovém záhoně, kam jde celý den slunce a kde v jejím okolí zatím nic jiného neroste. Letos k ní vysadíme kamarády a kamarádky, se kterými jí to bude slušet celý rok. Zatím se rozhodujeme, s čím ji zkombinujeme. Možnosti rádi představíme i vám. S čím kombinovat levanduli v zahradě?

Šalvěj nádherná (Salvia superba)

Náš favorit. Šalvěj je už podle jména… nádherná. Levanduli se trochu podobá, tmavě modré květy v klasech na cca 30 cm vysokých rostlinách od května do září intenzivně voní. I šalvěj je medonosná, celé léto je obalená motýly a včelami. Jediný problém? Zatím nám roste přibližně o metr a půl dál od levandule. Sesadit je ale samozřejmě není problém.

Šalvěj i levandule mají velmi podobné nároky na pěstování, půdu, slunce i závlahu. Možná k nim přidáme ještě nějakou nižší šantu hroznovitou a bude to dokonalé. Příjemným bonusem je, že šalvěj a levandule se navzájem ochrání před škůdci a nemocemi.

Šalvěj nádherná kvete až do podzimu. Z archivu autora.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Fialová a žlutá (oranžová) – kombinace těchto dvou barev v zahradě je pro oko velmi přitažlivá. Navíc měsíček dobře snáší sušší stanoviště na plném slunci, kde je levandule doma. Plně mu vyhovují i chudší půdy – na rozdíl od půd bohatých na dusík, kde bujně roste a málo kvete. Na co nezapomenout? Po odkvětu měsíček seřízněte, obrazí a vykvete znovu.

Růže (Rosa)

Kombinace růží a levandule je klasikou. Fialová levandule se krásně hodí k růžovým květům a obě rostliny mají podobné nároky na půdu a slunce. My ale nejspíše tuto kombinaci nevyužijeme, přijde nám jako vhodná do zahrad u dnešních moderních domků (bungalovů). A takovou zahradu my nemáme.

Další tipy: Zlatobýl, třapatky, rozmarýn, dobromysl, tymián

Zlatobýl? Křovitý žlutě kvetoucí keř je pro levanduli výborným partnerem. Stejně jako ona snáší plné slunce a má podobné nároky i na hnojení a zálivku. Výborně to levandulím sluší i v kombinaci s třapatkami. Jejich výrazné květy jsou (opět) extra přitažlivé pro motýly a včely.

Levandule v kombinaci s dalšími bylinkami? Skvěle si sedne s aromatickým rozmarýnem, tymiánem a dobromyslí.

Jak to nakonec dopadne u nás?

K levanduli vysadíme šalvěj nádhernou, přidáme několik měsíčků a někde seženeme šantu, kterou ještě nemáme. Už teď se těšíme na návštěvy motýlů a včel, kterých není v žádné zahradě nikdy dost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *