Čajot. Sladkojam jedlý… je jedlý úplně celý

Každý rok zkoušíme v zahradě pod horou něco nového. Letos například čajot (též sladkojam jedlý, latinsky Sechium edule). Ten je příbuzný oblíbeným plodovým zeleninám jako jsou tykve nebo cukety a má i podobné nároky na pěstování – potřebuje dobře vyhnojenou půdu a hlavně dlouhé a teplé léto, které má nejraději na plném slunci. Koneckonců, jeho domovem je Mexiko.

Jestli bude čajot plodit i u nás Předboři na jihu Čech v nadmořské výšce kolem 450 metrů, to zatím nevíme – rostlina potřebuje 120 – 150 bezmrazých dnů k dosažení sklizně, tedy 4 – 5 měsíců. Uvidíme, snad se zadaří. Zatím se zadařilo přimět jeden z plodů, které jsme pořídili v e-shopu Rohlík.cz, k vyklíčení. Ano, plodů. Ty se vysazují celé, a to širší částí dolů. Přibližně 2/3 mají být pod zemí, třetina nad.

Klíčící čajot. Z archivu autora.

Sladkojamy jsme zasadili tři, stačit ale bude, pokud se nám podaří k výsadbě na záhon (po zmrzlých) dovést jeden – zkušenosti zahraničních pěstitelů říkají, že pro čtyřčlennou rodinu bohatě stačí jedna plodící rostlina, na které jsou jak samčí, tak samičí květy. Pro čajot jsme vybrali místo na plném slunci, pěstovat ho budeme u mohutné mříže. Oporu rozhodně potřebuje, tvoří výhony dlouhé 9 – 30 metrů, v našich podmínkách to bude asi blíže té spodní hranici.

Proč čajot pěstovat? Zužitkujete z něj prakticky všechno

Kdyby (ještě) žil Jára Cimrman, určitě by poznamenal, že čajot je v rostlinné říši tím, čím pro něj v říši živočišné byl univerzální ptakopysk. Tento uměle vyšlechtěný živočich velikosti ratlíka snáší vejce, dává denně až 0,5 litru acidofilního mléka, poskytuje jemnou angorskou vlnu, má chutné maso připomínající kachní, má i schopnost regenerace.

Zapékaný čajot je výborný. Z archivu autora.

Čajot je stejně univerzální mezi rostlinami a uměle vyšlechtěný není. V kuchyni upotřebíte nejvíce plody, které využijte nejčastěji podobně jako cuketu (čajot má sám o sobě nevýraznou chuť). Zahraniční zdroje mluví i o jejich použití místo jablek do koláčů a závinů – stačí je pokrájet a smíchat s limetkovou šťávou. Výborný je čajot zapékaný.

Výborné jsou prý i hlízy, které dorůstají hmotnosti až 5 kg. Bohužel, vytrvalý čajot je tvoří až ve druhém roce růstu a v našich podmínkách se pěstuje výhradně jako jednoletka. Jako chřest se používají mladé výhonky, z listů si připravíte špenát. Využití mají i vlákna ze stonků, ze kterých se pletou koše a rohože, v africké Ghaně se používají jako pojivo při stavbě hliněných domů. 😉

5 odpovědí na “Čajot. Sladkojam jedlý… je jedlý úplně celý”

  1. Cajot jsme letos také zkusili a podařilo se roste jak z vody a už sklízíme je moc dobrý.Zatim jsme měli 5 kousků a snědli ho jen tak.

  2. Dnes jsem byl na kole a viděl čajot na plotě u Brna, rostlina se táhla po plotě asi 20 m, to přece nemohlo vyrůst za 1 rok, píšete, že v našich podmínkách se jedná výhradně o jednoletku, na konci velké zelené plody jako na obrázku. Všichni zastavovali a zírali, stejně jako já, bydlím na venkově, ale něco podobného jsem nikdy neviděl, a to ani v obchodě.

    1. Tak on je stejně bujný jako třeba ačokča, ta za sezónu pokryjte plot 10×2 metry bez problémů. A jižní Morava – tam má čajot ideální podmínky. 🙂

  3. Dostali jsme už jeden na zasazení dali jsme pod pergolou kde se rychle rozrostl ale plody žádné a tak rostl ven z pergoly a tam to začalo začal dělat květy a už to jelo nasbirali jsme asi dvacet plodů a pořádaných jedl jsem je syrové a bylo to výborné chuť kedlubna okurka a už jsme z toho zkoušeli bramborák taky výborné 8 ks jsme odlozili do sklepa dnes jsem zjistil že tři už klíči je tam chladno a vlhko tak teď co s nimi uvidíme

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *