Sléz kučeravý. Další z výborných náhrad za špenát

Jestli máte špenát tak rádi jako my a pěstujete si ho sami, určitě taky někdy řešíte, jak si ho dopřát i v létě, kdy jde do květu a hořkne. Jak tenhle problém řešíme v zahradě pod horou, už jsme jednou psali – našimi špenátovými náhradníky jsou nejvíc čtyřboč (novozélandský špenát) a mangold.

Kromě nich je tu ale ještě náhradník třetí. Roste z nich nejbujněji, dává největší úrodu a jak ho jednou vysejete, bude u vás růst možná už napořád. Sléz kučeravý (Malva verticillata var. crispa) je totiž typicky samovýsevným druhem. My jej začali pěstovat předloni, loni nám jeho mohutné rostliny vyrostly na dalších pěti místech. Jedna i 25 metrů od původního stanoviště.

Sléz kučeravý přibližně měsíc po výsadbě. Z archivu autora.

Sléz má oproti špenátu výhodu i v tom, že ho nikdy nebude málo

Sléz kučeravý máme rádi a jsme si jisti, že vy na tom budete stejně. Když mu na jaře dopřejete přihnojení a dostatek vláhy (ale zase ne přemokření), vyroste během chvíle do výšky dvou metrů i víc. Dopřejte mu proto oporu. Sklízíme listy, které jsou větší než dlaň a je jich… prostě hodně. Už tři slézy bohatě stačí čtyřčlenné rodině se zálibou v pravidelné konzumaci špenátu. Jako špenát sléz nejčastěji i připravujeme – pokrájíme listy, podusíme na cibuli s česnekem… a podáváme. Oproti běžnému špenátu má ten slézový jednu výhodu – je ho na talíři docela dost.

Jak sléz kučeravý pěstujeme?

V první pěstitelském roce jsme ho sázeli z předpěstovaných sazenic, vysévali jsme jej v březnu. Na zahradu jsme rostliny přesadili raději až po zmrzlých na plné slunce do na živiny bohaté zeminy. Pozor ale na přihnojování dusíkem – sléz jej rád ukládá v listech v podobě dusičnanů. Sklizeň? Když je rostlina přibližně dva metry vysoká, začněte se sběrem listů, brzy dorostou další. A budou růst až do prvních mrazíků.

Sklízíme velké kadeřavé listy. Z archivu autora.
Rostliny dorůstají 2 m i víc. Z archivu autora.

Sléz bohatě kvete a tvoří tobolky s desítkami semen. Když některé necháte na rostlině, buďte si jisti, že na jaře na stejném místě najde minimálně několik sazenic. Buďte si ale také jisti, že nějaké sazenice najdete i tam, kde to nečekáte – není ale problém vyrýpnout je a pěstovat tam, kde rozložitá rostlina nebude vadit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *