Bramborové knedlíky plněné červenou čočkou

Plněné knedlíky máme v zahradě pod horou rádi – třeba ty s tofu jsou naprosto dokonalé. Jako úplnou novinku jsme vyzkoušeli knedlíky plněné červenou čočkou. Opět jde o recept vegetariánský – a opět všechny knedlíky zmizely rychlostí blesku. I naši teenageři si je pochvalovali. A děti, jak známo, jsou nároční strávníci.

Bramborové knedlíky s červenou čočkou. Co všechno budete potřebovat?

Den předem si uvařte přibližně 1 kilogram brambor ve slupce. Dále si připravte asi 250 g hrubé mouky, 250 g červené čočky (hmotnost v suchém stavu), sůl, červenou mletou papriku, trochu plnotučné hořčice, česnek dle chuti a 5-6 středně velkých cibulí.

Jdeme na to! Začněte přípravou náplně

Knedlíky nechte až jako druhé, bramborové těsto má ve zvyku pracovat a vodnatět, pokud ho necháte déle stát, bude problém. Jako první krok uvařte tedy červenou čočku. Té stačí pár minut varu a pak stáhnout plamen, do dalších několika minut dojde sama. Jestli je třeba ji po uvaření nějak mixovat? Ne, jak je bez slupky, má tendenci se rozvařit – a tak ji chceme.

Když čočka vychladne, osolte ji, přidejte česnek a jednu cibuli osmahnutou dozlatova. I s olejem, ať má náplň trošku šťávu. Okořeňte mletou paprikou, přidejte lžíci hořčice, ochutnejte a dokořeňte směs podle sebe – opravdu, vaše chuť je rozhodující. Jestli přidáte majoránku nebo bazalku, okořeníte čočkové „maso“ libečkem nebo petrželí… fantazii se meze nekladou.

Spojení čočky a brambor? Prima poměr sacharidů a bílkovin. Z archivu autora.

Máte hotovo? Pusťte se do knedlíků

Oloupané brambory nastrouhejte najemno, přidejte jedno vejce, osolte, nasypte mouku a uhňácejte těsto, které bude lepit právě tak málo, aby s něj šlo odebírat kousky, dělat z něj placičky a ty pak naplněné čočkovou směsí tvarovat do knedlíků. Je možné, že budete potřebovat víc mouky, pokud ano, přidejte ji.

Těsto připraveno? Teď bude třeba trochu zrychlit, těsto vážně nevydrží dlouho. Vytvořte placičky, na každou dejte asi polévkovou lžíci čočkové směsi a vytvarujte knedlíky. Ty dejte do vařící vody a vařte, dokud nevyplavou. Na talíři doplňte knedlíky smaženou cibulkou a pusťte se do jídla. Dobrou chuť!

Možná se stane, že vám zůstane něco málo čočkové směsi. My ji používáme jako paštiku na pečivo. Nevyhodíme nic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *