Pikýrování rajčat a paprik. Jak to děláme my?

Každý, kdo pěstuje rajčata a papriky ze semínek, se dřív či později dočká okamžiku, kdy je třeba vzešlé sazeničky přepikýrovat. Česky řečeno, přesadit je do nádob, kde budou mít více prostoru a více živin. A kde zesílí natolik, že je po zmrzlých bude možné dát ven.

I my v zahradě pod horou Choustník rajčata a papriky pikýrujeme – a málokdy se stane, že by některá z rostlinek přesazení do většího odnesla újmou. Zkusíte to „po našem“? Tady je postup v několika bodech.

  • Kdy rajčata a papriky pikýrujeme? Nejlepší čas je ve chvíli, kdy mají malé sazenice dva až tři pravé lístky. V našem případě to obvykle bývá měsíc po výsevu – ostatně, podívejte se na fotografii. U vás to může být jinak, to podle toho, jaké teplotní a světelné podmínky jim zajistíte.
Správná velikost rajčat a paprik pro pikýrování. Z archivu autora.
  • Co všechno k pikýrování používáme? Přiměřeně velké nádoby, které jsou spíše hlubší než širší – rajčata a papriky budou potřebovat prostor na vytvoření silného kořenového systému. Používáme plastové květníky, do kterých sázíme opakovaně každý rok. Substrát volíme standardní zahradnický (kupujeme, není ho potřeba tolik, abychom míchali vlastní). Výsevní substrát, ve kterém rajčata a papriky rostlly od výsevu, vhodný není. Důvod? Nejsou v něm živiny – rostliny v něm mají pouze vyklíčit a vytvořit první lístky.

  • S přípravou na pikýrování začínáme den předem – sazeničky v sadbovačích pořádně zalijeme, aby se při přesazování nerozpadl jejich kořenový bal. A vlhká půda u sebe drží mnohem lépe než suchá – to je fyzika. Samotné pikýrování? Nádoby, v nichž budou papriky a rajčata růst, naplníme zeminou, kterou trochu utlačíme. Uprostřed uděláme palcem hluboký a široký důlek, do kterého posadíme sazenici, kterou jsme právě vyjmuli ze sadbovače. Máme takové, které jsou z měkkého plastu a sazenice se z nich dají vytlačit odspodu. Stejně jako u květníků i sadbovače používáme několik let v kuse.

Papriky dáváme do květníků po dvou. Z archivu autora.
  • Po zasazení rostlinu zatlačíme dolů tak, aby po doplnění substrátu byly nad povrchem zeminy jen listy. Tím docílíte toho, že rostliny pustí kořínky i ze stonků a vytvoří si tak silný a odolný kořenový bal, důležitý pro jejich zásobení živinami. Nakonec sazenice zalijeme a umístíme na místo, kde budou mít dostatek světla a teplo. V půlce dubna je pak přestěhujeme do studeného skleníku, kde je v případě hrozby nočních mrazíků zakryjeme netkanou textilií.
Rajčata vysazujeme po jednom až po lístky. Z archivu autora.
  • Rajčata přepichujeme po jednom, papriky přesazujeme vždy po dvou – ve skleníku si pak budou dvě rostliny vzájemně oporou. Vysazovat je ve dvojici ale neberte jako povinnost, i když to tak dělá mnoho zahradníků. I nám se tento způsob osvědčil.

  • Stačí jedno pikýrování nebo je nutné rajčata a papriky přepichovat dvakrát? Některé zdroje uvádějí, že po dalších třech týdnech je třeba přesadit je ještě do většího. My to neděláme, po dalších třech (čtyřech) týdnech už jsou rajčata s paprikami „zralá“ k vysazení na konečné stanoviště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *