Koniklec na zahradě. Jak ho co nejsnadněji namnožit?

Pulsatilla vulgaris ‚Alba‘ a Pulsatilla vulgaris ‚Rote Glocke‘. V zahradě pod horou nám rostou dva zástupci druhu koniklec obecný – oblíbených „chlupáčů“ s nádhernými květy, které vykvétají na konci března jako jedni z prvních poslů jara.

Zatím je máme mezi trvalkami, příští rok bychom je rádi vysadili do divokého trávníku za chalupou – mezi přibližně stovku krokusů a modřenců. Pěstovat koniklece na divoko ovšem vyžaduje jednu vcelku zásadní věc – mít dostatek sazenic. Kupovat je v zahradnictví je dost nákladné, jeden koniklec člověk pořídí za cenu 70-90 Kč. A my jich chceme aspoň třicet, nebo (lépe) padesát.

Pulsatilla vulgaris ‚Rote Glocke‘. Z archivu autora.

Zkusíme to jinak – výsevem z vlastních zdrojů. Proč nezkusíme množení vegetativní? Koniklece mají dlouhé kořeny, velmi náchylné na poškození – dělení trsů je tak krajně nespolehlivé.

Naopak výsevy bývají spolehlivé a můžete je realizovat hned po „sklizni“ semen – tedy v květnu nebo červnu. A to je výzva. Už proto, že semena koniklece potřebují (uvítají) studenou stratifikaci.

Zkusíte také výsev koniklece? Tady je návod, kterým se budeme řídit i my

Krok první – stratifikace

Semena koniklece potřebují období chladu, tzv. studenou stratifikaci, aby mohla úspěšně klíčit. Jak na ni? Vezměte dobře vyzrálá semena (skliďte je hned, jak to půjde – květen, červen) i s chmýřím, smíchejte je s vlhkým pískem nebo rašelinou a uložte v uzavíratelném plastovém sáčku na 4-6 týdnů do lednice. My je dáme do přihrádky na ovoce a zeleninu, kde je teplota jen něco málo nad nulou.

Krok druhý – výsev

Výsevní nádobu naplňte kvalitním, dobře propustným substrátem, například směsí rašeliny, písku a perlitu. Na jeho povrch rozprostřete semena po povrchu substrátu a zasypte je cca 0,3 cm vysokou vrstvou stejného substrátu. Ten pak dobře umáčkněte a dobře provlhčete. Důležitá je stálá vlhkost – tu můžete podpořit například překrytím výsevní nádoby plastovým obalem nebo skleněnou tabulí. V dobrých podmínkách (teplota do 20 stupňů, dostatek světla, ale ne přímé slunce) by měly první koniklece vyklíčit do tří týdnů.

Krok třetí – péče po výsevu

Po vytvoření několika pravých listů můžete sazenice přesadit do větších nádob, ale pokud jste se vyseli s dostatečnými rozestupy, není to nutné. Sazenice potřebují ochranu před prudkým sluncem a prudkými teplotními výkyvy, pozor i na přemokření, které způsobuje hnilobu kořenů.

Koniklec obecný. Z archivu autora.

Co s malými sazenicemi konikleců v zimě?

Koniklec je sice rostlinou mrazuvzdornou, vysadit malé semenáčky do volné přírody ale znamená většinou jejich konec. Nejsou tak odolné rozmarům počasí jako rostliny dospělé a když je nezničí počasí, podlehnou škůdcům nebo chorobám. . Umístěte malé koniklece v chladnější místnosti s teplotou mezi 5-10 stupni a s dostatkem nepřímého světla. Během zimy sledujte vlhkost půdy a příležitostně zalévejte, aby půda nevyschla úplně. Když vše půjde tak jak má, na jaře budete moci nejsilnější rostliny vysadit už ven.

Tak jako se to snad povedeme nám. Dáme vědět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *